Záchranáři ze tří krajů používají břeclavský patent: nafukovací autosedačku

Brno - Zdravotní záchranné služby v České republice musí často řešit problém, kam a jak umístit dítě, aby jeho přeprava byla bezpečná. Malý prostor sanitky totiž neumožní vozit klasickou autosedačku a záchranáři musí velice často improvizovat. Malí pasažéři tak musí cestovat na klíně záchranáře nebo jsou připoutáni pásem, který je určen dospělým. Taková řešení ale nejsou z hlediska bezpečnosti stoprocentní.

Nafukovací autosedačka je na českém trhu zatím rok, a její využití bylo plánováno především pro běžného spotřebitele. Pro své malé rozměry v nenafouklém stavu měla sloužit jako takzvaná pohotovostní sedačka do auta. Že se stane nezbytnou výbavou sanitek už ve třech krajích, potěšilo i samotného prodejce. „Samozřejmě jsme velice rádi, že náš výrobek může sloužit i záchranářům,“ uvedla Lenka Beránková, manažerka prodeje břeclavské společnosti, která sedačku vyvinula a prodává. Prozatím podle ní zamířilo 60 kusů pro pražské záchranáře, 40 do Jihomoravského kraje a 20 kusů do Zlína. S dalšími kraji společnost jedná.

„Prostor v sanitce je velmi omezený. Klasické, pevné autosedačky v nich vozit nelze. Nebylo by je kam uložit. Ty nafukovací se dají jednoduše sbalit do malého balíčku, a proto je můžeme v sanitkách vozit bez problému,“ uvedl mluvčí jihomoravské záchranky Radek Turin. Sedačky podle něj používají krajští záchranáři skoro rok. Podobné zkušenosti mají i ve Zlínském kraji, kde sedačky vozí v sanitkách od jara. „Jsou skladné, praktické a lékaři i řidiči si je pochvalují, protože jsou při převozu dětských pacientů mnohem klidnější a vědí, že jsou děti v bezpečí,“ uvedl mluvčí záchranářů Zlínského kraje Petr Olšan.

Nafukovací autosedačka (zdroj: ČT24)

Některé kraje, jako třeba Vysočina, ale nákup nafukovacích sedaček neplánují. „Nabídku jsme dostali, ale nákup nezvažujeme. Máme velice málo případů, kdy musíme přepravovat dítě, a když už musíme, je možné dítě na klasické sedačce třeba vyvýšit. Existuje mnoho způsobů,“ uvedla ředitelka záchranné služby na Vysočině Vladislava Filová. Zájem zatím neprojevili ani provozovatelé taxislužeb. Právě oni si často na novou povinnost poutat děti do sedaček stěžovali.