Žádná radioaktivita. Firma obhajovala recyklační linku na raketové palivo

Vlachovice - Dlouhá léta lidé z Vlachovic na Zlínsku nevěděli, co se v jejich sousedství za zdmi někdejších skladů munice děje. Nejnovější plán ale přísnému vojenskému utajení nepodléhá. Firma Bochemie, přední výrobce čistících a dezinfekčních přípravků, chce v areálu recyklovat raketové palivo. Obyvatelé obce jsou ale proti, a proto sepsali petici. Dnes s Bochemií jednali na veřejném zasedání.

Spor se vleče už od letošního března, kdy na setkání se zástupci Bochemie dali lidé z Vlachovic najevo, že v obci staré raketové palivo recyklovat nechtějí. Petice má dnes již 1300 podpisů: „Obáváme se zhoršení životního prostředí, může dojít k různým haváriím, jak při přepravě, tak při samotném procesu,“ uvedl už v březnu iniciátor petice Rostislav Kašša.

Na dnešním jednání se snažili zástupci Bochemie také pomocí přizvaného experta přesvědčit místní, že recyklační linka nebude pro obec představovat žádné zdravotní riziko. Vlachovicemi se totiž začala šířit fáma, že vyhořelé palivo je radioaktivní. „Firma pracuje s již předzpracovaným polotovarem, nejde tedy o žádné rakety nebo jaderné hlavice,“ vysvětlovala mluvčí firmy Eva Kijonková.

NO COMMENT - Veřejné setkání občanů Vlachovic s firmou Bochemie (zdroj: ČT24)

O odporu vlachovických svědčí i anketa, ve které se drtivá většina lidí vyslovila proti záměru. Mezi jejich argumenty patří i fakt, že obec leží v chráněné krajinné oblasti.


Firma slibuje, že výstavba recyklační stanice přinese až třicet volných pracovních míst, kterých je v regionu nedostatek. Odborný posudek experta, který si před několika týdny nechal zpracovat Zlínský kraj, navíc doporučuje dát projektu zelenou. Podle výzkumů je totiž recyklace raketového paliva zcela bezpečná.

Iniciátor petice Kašša přesto cestu ke smíru nevidí a dnes potvrdil, že z požadavků lidí podepsaných pod peticí neustoupí a bude nadále usilovat, aby žádná recyklační stanice u Vlachovic nebyla. Samotné projednání konečné slovo nepřineslo, to bude mít až Vojenský stavební úřad v Olomouci.

Lidé z Vlachovic se obávají zhoršeného životního prostředí
Zdroj: ČT24