Vesecká ukončila prověrku v „kauze Motejl“. Pochybení nenašla

Brno - Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) dnes udělalo definitivní tečku za vyšetřováním nedávno zesnulého ombudsmana Otakara Motejla. Policie po několik měsíců pátrala po tom, jak hospodaří jeho kancelář. Ačkoliv žádná podezření neshledala, státní zastupitelství případ nařídilo ještě dvakrát otevřít. Tento krok vyvolal spekulace o nátlaku na Motejla. Ty ale neprokázala prověrka, kterou pro NSZ zpracovalo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Vyšetřování případu podle jejich závěrů bylo v pořádku.

„Po seznámení se se závěry Vrchního státního zastupitelství v Praze, nebude ze strany NSZ činěno žádné další opatření. Věc považujeme za uzavřenou,“ shrnula závěry prověrky mluvčí NSZ Renata Malinová. Postup policie a státního zastupitelství tak podle ní byl správný.

Policie začala Motejla prověřovat na základě anonymního udání. Jeho podstatná část se týkala vyplacení odchodného bývalé Motejlově zástupkyni Šabatové. Další podezření vycházela z veřejně známé kontrolní zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, která ombudsmanově kanceláři vyčetla devět let staré porušení zákona o rozpočtových pravidlech. Kriminalisté spáchání trestného činu neshledali a případ chtěli uzavřít. Dvakrát jeho znovuotevření nařídilo brněnské krajské státní zastupitelství.

Vyšetřování provázely zákulisní tlaky, shodli se kriminalisté a Šabatová

Prověřování Motejlova úřadu bylo i přesto těsně před jeho smrtí odloženo se závěrem, že se žádný trestný čin nestal. Vyšetřovatelé zapojení do případu pro server Aktuálně.cz uvedli, že jejich práci provázely zákulisní tlaky. Stejný pocit získala i bývalá zástupkyně ombudsmana a neúspěšná kandidátka na tuto funkci Anna Šabatová.

„Myslím, že to byla pomsta za jeho veřejná vystoupení vůči některým lidem, kteří jsou spojování s tím, co je obecně nazýváno justiční mafií,“ uvedla pro ČT Šabatová, která s Motejlem chovala vstřícný a blízký vztah. „On neříkal nic o politických tlacích. On mluvil o tom, že je to divné, že to policie odložila a pak byla znovu dvakrát opakovaně nucena otevřít,“ zmínila Šabatová.

Žalobce: Žádné tlaky, spíš nedůslednost policie

Jakékoliv tlaky ale vyloučil Vladimír Mach, který měl jako dohledový státní zástupce kauzu na starost. Právě on nařídil případ opakovaně otevřít. Podle něj to bylo převážně kvůli nedůslednosti policie. „V prvním případě jsme shledali, že stávající dokazování je neúplné a je potřeba jej doplnit,“ vysvětluje Mach.

Napodruhé se pak byl ochoten s uzavřením případu bez vznesení obvinění ztotožnit, usnesení od policie ale podle něj obsahovalo řadu formálních vad. „Bylo zapotřebí toto napravit, respektive prověřování ještě doplnit, například lépe provést výslechy osob,“ vysvětlil Mach. „Jakékoliv tlaky mohu vyloučit. Chápu to tak, že je to reakce policejního orgánu na naši důslednost a náročnost vůči jejich práci,“ tvrdí státní zástupce.