Zlín dál usiluje o zchátralý soud. Kolik za něj nabídne, tají

Zlín - Začátkem června to vypadalo, že vedení zlínské radnice vzdalo boj o budovu bývalého soudu. Teď změnilo názor a pokusí se ji získat ve výběrovém řízení. Zchátralá stavba hyzdí centrum Zlína sedmý rok, vedení města to chce změnit.

Jeden z nejviditelnějších a nejbolestivějších vředů na tváři Zlína - bývalý okresní soud, je od roku 2003 opuštěný a chátrá. Vedení města rok jednalo o odkoupení budovy od státu za odhadních dvanáct a půl milionu korun. Nepovedlo se, do soutěže Zlín jít nechtěl.

Po vyhlášení výběrového řízení teď přišlo překvapení. „Cena je nižší o dva miliony proti té původní, o které jsem jednala já. Velmi jsme se o tom přesvědčovali s kolegy, jestli ano nebo ne. Nakonec zvítězil názor, že přece jenom do té soutěže půjdeme. Je to obálková metoda,“ vysvětlila zlínská primátorka Irena Ondrová (ODS). „Odhadní cena se o něco snížila. A to v důsledku toho, že tam došlo k dalším stavebním problémům. Tuším, že se tam  propadl strop,“ řekl mluvčí Okresního soudu ve Zlíně Dušan Beránek.

Rozhodne cena, nikoliv plány investorů

Pravidla jsou jasná, vyhraje ten, kdo nabídne nejvíc. Cena je jediným kritériem pro výběr nového vlastníka. Vedení města netuší, s kolika zájemci se utká. A výši své nabídky z taktických důvodů tají. „Jsou tam silné důvody pro to, proč bychom neměli to místo pouštět. Mohly by nám s tím nastat do budoucna různé problémy, protože investoři, zájemci jsou všelijací. Někteří myslí svoje záměry čistě, jiní jsou spekulanty,“ naznačila primátorka.

Pokud město boj o zchátralý soud vyhraje, jeho opravy platit nebude. Způsob využití a partnera pro financování vybere ve veřejné soutěži. Kdo budovu získá, by mělo být jasné 12. srpna. To je den D, datum otevírání obálek.