Kriminalisté zabránili nájemné vraždě uvnitř rodiny. Objednala si ji matka

Brno – S ojedinělým případem se setkali policisté z Brna-venkova. Dvaapadesátiletá žena se rozhodla najmout vrahy na svého staršího syna. Jejím komplicem byl i její mladší syn. Policie ale včas zasáhla. Matka i syn už jsou v cele a čekají na rozhodnutí o vazbě, hrozí jim až 20 let vězení. V rekordním čase zadrželi policisté matku a syna, kteří byli odhodláni zaplatit nájemným vrahům za odstranění „nepohodlného“ syna. V neděli 18. července se dvaapadesátiletá žena rozhodla kontaktovat jednoho ze svých starých známých. Tento a další dva muži měli za úplatu sto tisíc zavraždit jejího prvorozeného třiatřicetiletého syna.

Jako zálohu žena použila domácí elektroniku a celé pondělí sháněla ještě patnáct tisíc v hotovosti. Když je chtěla večer trojici mužů předat, již ji zadrželi policisté. Spolu s hotovostí plánovala žena předat i fotografii syna a klíče od jeho domu. Její přání bylo, aby se vražda uskutečnila co nejdříve, klidně následující den.

Policistům se podařilo zadržet oba podezřelé do třiceti hodin od získání prvních informací. Bohužel odmítají sdělit, kdo je na stopu přivedl. Matku dopadli v pondělí večer, přímo v okamžiku předávání peněz. Její mladší syn pracuje jako řidič, jeho policie zatkla až v úterních ranních hodinách v Kolíně.

Kriminalista Antonín Hrdlička k případu (zdroj: ČT24)

Oba už nyní čekají v policejní cele na rozhodnutí o vazbě. Pokud jim bude prokázána vina, hrozí oběma podezřelým dvanáct až dvacet let za mřížemi. „Starší syn, tedy ta plánovaná oběť tohoto trestného činu, byl v době, kdy jsme mu to sdělili celkem překvapen,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminalistiky Antonín Hrdlička. Jak budou stíháni tři nájemní vrazi, nechce policie z taktických důvodů sdělit.

Důvod k najmutí vrahů: spory v rodině a peníze

K radikálnímu kroku se žena rozhodla po dlouhodobých neshodách v rodině, kde figuroval i spor o nemovitost. Žádnou kriminální minulost za sebou ani podezřelá matka ani její syn nemají. „Nějaké rozpory z minulosti tam byly, ať už naschvály nebo nějaká napadání, ale ta rodina nijak nevybočovala z normálu,“ říká kriminalista Hrdlička.

S podobným případem se jihomoravští kriminalisté podle vlastních slov nesetkali. Ačkoliv mohou rodinné konflikty skončit trestným činem, najmutí vraha na vlastního syna je podle jejich slov nestandardní jednání. „V prvním okamžiku, kdy jsem se o té přípravě dozvěděl, tak se mi to zdálo přitažené za vlasy. Nevěřil jsem, protože jsem se s obdobným případem ve své praxi nesetkal,“ dodává Antonín Hrdlička.