Brněnské cyklostezky ukrojí motoristům část silnice, někde i celý pruh

Brno - Cyklostezky rychleji, snadněji, levněji, ale možná na úkor pohodlí motoristů. Tak by se dala popsat nová strategie Brna v budování cyklistických tras. Stezky pro jízdní kola město začalo vyznačovat přímo na silnicích a někde cyklistům vyhradilo dokonce celý jízdní pruh.

Hlemýždí tempo budování cyklostezek v centru Brna zřejmě nabere raketové zrychlení. Město totiž začíná upouštět od náročných plánů na budování oddělených koridorů a rozhodlo se pro zjednodušení, pruhy cyklistům ve velkém vyhradí přímo na silnicích. „Samozřejmě lze je zřizovat pouze na komunikacích, které jsou k tomu přizpůsobeny, šířkou pruhu tak, aby se zde vešly automobily i cyklisté,“ vysvětlil primátor Roman Onderka (ČSSD).

Cyklistické pruhy na silnici jednu nespornou výhodu mají, oproti klasické cyklostezce jsou až padesátkrát levnější. Nově teď mají cyklisté svůj rajón vyznačený například od Nových sadů směrem k Lískovci. Odborníci změnu strategie v budování stezek vítají. „Je to to nejlepší, co Brno za posledních asi deset let pro cyklisty udělalo. Právě to je totiž moderní trend - dostat cyklisty a auta do jedné komunikace, a v podstatě je tím způsobem zrovnoprávnit,“ je potěšen odborník na cyklostezky Luboš Kala z Nadace Partnerství.

Rozhovor s odborníkem na cyklostezky Lubošem Kalou, Nadace Partnerství (zdroj: ČT24)

Jenže právě na zmíněném úseku, vedoucím přímo z centra města, vznikla trasa pro kola a autobusy na úkor celého jízdního pruhu dříve vyhrazeného automobilům. Někteří řidiči se proto obávají, že při větším provozu budou v zúženém prostoru vznikat kolony. „Jeden pruh je málo, je to frekventovaná silnice a myslím, že provoz tady to zhorší,“ řekl z okýnka řidič čekající ve svém voze u semaforu.

To, jestli stezky na silnicích nezpůsobí dlouhé kolony v místech, kde se ze dvou automobilových pruhů stal jen jeden, pořádně prověří teprve plný provoz po letních prázdninách. K pilotní trase chce Brno brzy přidat další. Ta by měla vést z Líšně na ulici Křenovou.

Co bude dál?

„Město Brno bude v této chvíli vyhodnocovat první cyklopruh, ale zároveň bude prověřovat také další úseky například z Mariánského údolí směrem do centra na ulici Křenovou.“

Pavel Žára, mluvčí brněnského magistrátu