Uherské Hradiště se chystá na svůj filmový svátek. LFŠ nabídne 400 filmů

Uherské Hradiště - Přípravy na tradiční Letní filmovou školu v Uherském Hradišti  vrcholí. Už zítra startuje její 36. ročník. V programu je na 400 filmů v sedmi sálech a dvou letních kinech, navíc každý den koncerty a divadelní představení v rámci doprovodného programu. Chybět nebude ani množství výstav ve všech programových prostorách. Pořadatelé očekávají nápor tisíců diváků.

Letos bude největší projekt Asociace českých filmových klubů zaměřen zejména na Island, Nový latinskoamerický film, Film noir, retrospektivy R. W. Fassbindera, Jacquese Tatiho či Jána Kadára, ale prožije si i fotbalovou horečku v čele se slavným slovenským komentátorem Karolem Polákem a s britským režisérem Kenem Loachem.

„Jedněmi z klíčových témat 36. Letní filmové školy budou Islandská kinematografie a také Nový latinskoamerický film“

Rozhovor s předsedou Asociace českých filmových klubů Petrem Korčem (zdroj: ČT24)

„Rozsahem nabídky filmů je Letní filmová škola srovnatelná například i s Karlovými Vary. Nicméně my, veškeré prostředky našich partnerů věnujeme filmovému programu. Nemáme tady červené koberce, nemáme stříbrné limuzíny, nemáme opulentní večírky. Festival je opravdu určen skutečným filmovým nadšencům a měl by je naprosto uspokojit,“ prohlásil Petr Korč, předseda pořádající Asociace českých filmových klubů. Ta na letošní Letní filmové škole předá celkem pět výročních cen. Kromě Kena Loache získají „ptáka Klubáka“, vyrobeného kovářem Jaroslavem Válkem z Veselí nad Moravou, i islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson, slovenský kameraman Stanislav Szomolányi, maďarský režisér Béla Tarr a zasloužilý klubista František Šmahel. Všichni laureáti si ceny přeberou osobně.

V Hradišti se objeví mnoho dalších zástupců světové i domácí kinematografie. Islandský režisér Dagura Kári (Albín jménem Noi), maďarský režisér Szabolcs Hajda (Bibliotheque Pascal) či argentinský režisér Lisandro Alonso (Liverpool). V hradišťských ulicích bude možné potkat Jana Hřebejka, Víta Klusáka, Kryštofa Hádka, Martina Šulíka, Ivana Fílu, Karla Vachka, Jaroslava Fuita, Lenku Vlasákovou, Radima Špačka, Ivana Vojnára nebo Otakára Schmidta.