Slovanská epopej zatím zůstává v Moravském Krumlově

Moravský Krumlov - Dnešní balení a stěhování obřích pláten Slovanské epopeje do Prahy se nekoná. Městský úřad vydal předběžné opatření, kterým zakázal převoz díla do Prahy. Možnost vydání tohoto opatření, kterým se zamezí nakládání s epopejí, naznačil už v neděli starosta Jaroslav Mokrý (ODS). Do Moravského Krumlova mezitím vyrazili restaurátoři Galerie Hlavního města Prahy, kteří měli připravit plátna na stěhování.

Úřad podle starosty může vydat předběžné opatření, pokud Muchova rodina nebo její právní zástupce podají návrh na určení vlastnictví. Než se o něm rozhodne, úřad by zamezil v manipulaci s díly.

Část odpůrců stěhování se snaží vlastnictví hlavního města zpochybnit. Jiní argumentují tím, že podle Muchova věnování nelze díla v Praze vystavit, dokud jim město nepostaví nový pavilon.

Rozměrná plátna, z nichž část měří šest krát osm metrů, jsou v Krumlově bezmála 50 let. Obyvatelé města je podle pamětníků po válce uchránili od zničení a nechali zrestaurovat. Později dílo vystavili v zámku.