Za špatné hospodaření hrozí bývalému řediteli hodonínské ZOO až 2 roky vězení

Hodonín - Dnes už bývalý ředitel ZOO v Hodoníně Miroslav Frais porušil podle policejního vyšetřovatele zákon při realizaci výstavby nového vzdělávacího centra. Frais, který stál za realizací celé zakázky, objednal běžnou výpočetní techniku a multimediální zařízení. Za to zaúčtoval a zaplatil dodavatelské firmě fakturu na osm set tisíc korun.

„Ve skutečnosti byl předmět zakázky změněn, kdy za stejnou cenu bylo dodáno zboží podstatně nižší hodnoty. Tímto jednáním byla ZOO Hodonín způsobena škoda přesahující čtyři sta tisíc korun,“ řekl mluvčí Policie ČR v Hodoníně Petr Zámečník. Miroslav Frais tak spáchal trestný čin porušení povinnosti při správě cizího majetku. Vyšetřovatel spolu s ním obvinil i dalšího muže, který se podílel na dodání techniky a zařízení. Oběma teď hrozí až dva roky za mřížemi nebo zákaz činnosti.

Právě kvůli špatnému hospodaření skončil Miroslav Frais letos na konci května ve funkci. Po osmadvaceti letech v čele hodonínské ZOO ho odvolala městská rada. Závažné nedostatky v účetnictví ZOO v souvislosti s technickým vybavením nového vzdělávacího centra na jaře odhalila kontrolní komise. Ta objevila i další nesrovnalosti v účtech a dokonce úplně chybějící drahé vybavení.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

„Pan ředitel je k 26. květnu odvolán. Rada města se na tom shodla v podstatě jednohlasně. Asi největší nedostatek byla otázka toho multimediálního zařízení,“ řekla v květnu starostka Hodonína Milana Grauová (ODS).

Ředitel, který stál v čele ZOO téměř tři desítky let, se odmítl k rozhodnutí rady jakkoliv vyjadřovat. Před radními se ale hájil, že nešlo o úmysl.

„On říkal, že ty chyby udělali jeho podřízení, ale když je jednou ředitel, tak má jistou zodpovědnost. Byl tam dvacet osm let a já si myslím, že už nemá dostačující manažerské schopnosti,“ komentovala odvolání Fraise místostarostka Zuzana Domesová (ČSSD).

Než se najde Fraisův nástupce, zahradu vede její manažer a zoolog Jaroslav Hyjánek. Také podle něj jeho nadřízený selhal. „Odpovědnost nese pan ředitel, protože o všech věcech byl informovaný. Jestli z jeho strany došlo k nějakému přehlédnutí, tak to bohužel. Začal obviňovat všechny kolem sebe. Přitom za ekonomický úsek zodpovídal sám,“ řekl Hyjánek.

O novém řediteli ZOO Hodonín se bude rozhodovat po prázdninách ve výběrovém řízení.