Malhostovicím změnili chráněná území, obec o tom nevěděla

Malhostovice - O nás bez nás. Takový pocit má teď vedení Malhostovic na Tišnovsku. Jen náhodou se totiž dozvědělo o tom, že ministerstvo životního prostředí sloučilo dvě chráněné oblasti na území obce do jedné velké. Malá změna v úředních knihách může ale podle starosty Malhostovic vyvolat velké změny i v plánech na výstavbu silnice R43.

Malhostovická pecka a Malá skalka. Dva pahorky a dvě významné lokality na seznamu Natura. Tedy jen donedávna. Před deseti dny se totiž starosta Malhostovic dozvěděl, že ministerstvo přírodní prvky sloučilo do jedné velké chráněné oblasti. Obec o tom vůbec nevěděla. „Nic podobného jsme ještě nezažili, snad se to vysvětlí. Poslali jsme už dopis na Jihomoravský kraj i ministerstvo životního prostředí,“ neskrývá rozčarování starosta Malhostovic Petr Grünwald (nez.).

Nečekaný objev by ale mohl znamenat také změnu v plánech na výstavbu silnice R43. Ochranné pásmo nového území totiž zasahuje do vedení plánované varianty silnice. Obec se obává, že změna vrátí do hry druhou možnost trasy. „Ta by šla ale nad jediným možným územím, kudy se obec může rozvíjet,“ dodává Grünwald.

Vyjádření starosty Malhostovic Petra Grünwalda (zdroj: ČT24)

Jihomoravský kraj obavy mírní. Chráněnou oblast by ohrožovalo jen mírné zvýšení zplodin a s tím je prý možné se při stavbě vypořádat. „V původní variantě by se udělal násep na hraně zářezu, který sousedí s touto významnou lokalitou, osázel by se stromy a takto by došlo i ke snížení oxidu dusíku,“ vysvětlil krajský radní Ivo Polák (ČSSD).

Zmatky kolem chráněného území jsou ale jen další kapitolou v nekonečném seriálu komplikací ohledně výstavby silnice R43. Její zahájení je zatím v nedohlednu. Jen různé žaloby a stížnosti týkající se stavby řeší i soudy na všech úrovních.