Do zřícených hradeb Špilberku se zakously bagry

Brno - Dělníci dnes začali s odstraňováním spadlé suti a cihel ze zřícených hradeb Špilberku. Opevnění se sesulo k zemi letos v červnu po silných deštích. Stavebníci musí kromě suti odtěžit také zeminu, která hradbu zatěžuje z vnitřní strany.

„Nejdřív musíme odstranit veškerý materiál, teprve pak bude zpracován projekt, podle kterého se hradby opraví,“ řekl stavbyvedoucí Radek Zedník.

Opravy by mohly podle Zedníka začít do dvou týdnů. Zaplatí je Brno. Na navrácení hradeb do původního barokního stylu se zastupitelé města rozhodli uvolnit přesně patnáct milionů šest set tisíc korun.

Na Špilberku začaly bagry odstraňovat spadlé hradby (zdroj: ČT24)

„Z té částky bylo šest set tisíc určeno na provizorní zabezpečovací práce a  zbylá částka půjde už přímo na sanaci celé hradby,“ řekl Pavel Ciprian, ředitel Muzea města Brna, které Špilberk spravuje.

Podle Cipriana by se neměla rekonstrukce hradeb brněnské dominanty protáhnout déle než do konce října. Zřícená část opevnění měří kolem patnácti metrů. Desítky tun kamení se v polovině června zřítily na cestu vedoucí k hradu kvůli letošním dlouhodobým dešťům. Voda zřejmě podmáčela původní historické základy opevnění stojící na skále. Pod neustálým náporem dešťů po ní nejspíš rozmáčené zdivo uklouzlo. Podle památkářů neprošel tento historický úsek hradeb z první poloviny 17. století za posledních dvě stě let žádnými zásadními opravami. Nevykazoval totiž žádné známky poškození.

„Příčina havárie nám byla dosud naprosto skrytá. Konstrukce, která spadla, byla totiž naposledy opravovaná v roce 1820 a do pádu na ní nebyla jediná prasklinka,“ vysvětlil archeolog z Národního památkového ústavu Zdeněk Chudárek.

Památkáři přitom očekávají, že se pod barokním opevněním skrývají základy původní gotické hradby. Nasvědčují tomu starší nálezy z brněnské pevnosti. Ještě než se začne s opravami, dostanou se tedy ke slovu archeologové, kteří základy hradebního valu prozkoumají.

Hradby Špilberku dočasně zajistí dřevěná konstrukce
Zdroj: ČT Brno