Kvůli atrapě sovy volají lidé na policii

Brno - Zdařilý model největší evropské sovy zaměstnává policejní dispečery už pět let. Na jednom z panelových domů v Kuršově ulici v městské části Brno-Bystrc je totiž vystavena atrapa výra velkého, která má fungovat k odhánění ptáků. Umělá sova ale zaměstnává také pozorné kolemjdoucí, kteří volají na policii a vyžadují „záchranu“ tohoto ohroženého dravce. Strážníci o existenci zdařilé makety vědí a tak všem ornitologům - amatérům situaci každoročně několikrát vysvětlují.

Atrapa je umístěna na střeše osmipatrového panelového domu. Z dálky tak jde jen velmi těžko poznat, jedná-li se o skutečnou sovu. Právě proto mnoho všímavých pozorovatelů volá policii. „Telefonující se totiž domnívají, že by strážníci rozhodně měli ptáka zachránit, po odchycení prověřit jeho zdravotní stav a předat do ZOO. Hlídky městské policie však nic takového v žádném případě učinit nemohou, neboť se jedná o plašič ptactva v podobě výra velkého,“ uvedla mluvčí Městské policie Brno Denisa Kapitančiková.

Maketa výra velkého (Bubo bubo) je na střeše umístěna už pět let od rekonstrukce domu a má zahánět ptactvo, které svým trusem znečišťuje budovu. Podle drzosti procházejících holubů to ale vypadá, že hlavní náplní sovy je zaměstnávat dispečery policie.

Denisa Kapitančiková k maketě výra velkého (zdroj: ČT24)