TIP NA VÝLET: Porčův mlýn

Býkovice – Nově zrekonstruovaný mlýn můžete navštívit v malebné vesničce Býkovice, ležící necelých třicet kilometrů od Brna. V Porčově mlýně uvidíte jak dříve mlynářská rodina žila, dozvíte se, jak se ve vodním mlýně zpracovává zrní a vyrábí se z něj mouka i mnoho dalšího z historie mlynářství. V těsné blízkosti stavení je situován rybník „Býkovec“, kde si můžete ulovit rybu. Tu vám na požádání v Porčově mlýně také připraví k obědu nebo k večeři.

„Návštěvníci mohou vidět mlynářovu světnici, která sloužila celé rodině a také šalandu, kde se scházeli mleči a čekali, než se jim zrní pomele. Tato místnost sloužila kromě toho jako shromažďovací místnost, kde si lidé vyprávěli příběhy a plnila tak společenskou funkci,“ popsal interiér mlýnu jeho spolumajitel Milan Růžička.

Okolní příroda nabízí možnost romantických vycházek i vyjížděk na kole nebo posezení u rybníka. „Mlýn leží na velmi atraktivní turistické trase, takže cyklisté k nám jezdí často,“ tvrdí Milan Růžička. Kromě toho také místní jezdecký klub nabízí projížďky na koni po okolních turistických stezkách i klidných ulicích Býkovic.

Spolumajitel Milan Růžička o mlýně (zdroj: ČT24)

Mlýn koupili současní majitelé v roce 2008. Celý rok jej rekonstruovali podle fotografií a kreseb z roku 1820. „Mlýn byl ve strašném stavu. Některé stěny dokonce úplně chyběly. Obnovili jsme také rybník, který tady dříve býval. Hráz byla celá stržená, takže jsme ji museli vytvořit znovu,“ uvedl Milan Růžička.

Z Brna se na kole do Býkovic dostanete přes městskou část Brno-Lesná směrem do Soběšic, Útěchova a Vranova. V Šebrově odbočíte podle značek na Blansko a přes Rájec-Jestřebí přijedete rovnou do Býkovic k mlýnu. Pokud není kolo vaším oblíbeným dopravním prostředkem, můžete využít autobus, který jede z Brna do Býkovic v pracovní dny dvakrát do hodiny a o víkendu zhruba jednou za dvě hodiny.