Žalobce: Štopl, jenž usvědčil Kvapila s Novotným, trestný čin nespáchal

Brno - Státní zástupce s největší pravděpodobností nebude stíhat Jiřího Štopla, který je korunním svědkem v korupční kauze exstrarosty Brna-Žabovřesk Aleše Kvapila a bývalého tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného. Podle právních zástupců obou obžalovaných Štopl překročil zákon, když o okolnostech případu mluvil s novináři.

Trestní oznámení advokátů Aleše Kvapila a Radovana Novotného se dostalo na stůl státnímu zástupci Janu Petráskovi. Obhájci podle něj argumentují tím, že Štopl se dopustil „nedovoleného nakládání s osobními údaji“. O vyšetřování a postupu policie, která se snažila pomocí odposlechů a monitorováním schůzek Novotného i Kvapila usvědčit z korupčního jednání, se totiž Štopl svěřil manželce a poté poskytl rozhovor Hospodářským novinám a České televizi.

Státní zástupce ve Štoplově jednání znaky trestné činnosti nespatřuje. „Shledal jsem, že jednání pana Jiřího Štopla nevzbuzuje podezření z žádného trestného činu,“ uvedl Petrásek pro Českou televizi. „Pan Štopl v rámci těchto rozhovorů neposkytl žádné osobní údaje a tyto rozhovory navíc proběhly v době, kdy veřejnost již byla dostatečně informována o tomto případu,“ doplnil státní zástupce. Jména Kvapila a Novotného do médií pronikla téměř okamžitě po zadržení obou mužů. Štopl ale první rozhovor poskytl v odstupu několika týdnů.

Podnikatel Jiří Štopl popisuje, jak po něm Kvapil s Novotným žádali úplatek (zdroj: ČT24)

Žalobce advokáty proto vyzval, aby trestní oznámení doplnili, zejména o přepisy poskytnutých rozhovorů. „Doplníme, o co jsme byli požádáni. Je věcí státního zástupce, jak situaci posoudí a zda trestní stíhání zahájí nebo ne,“ uvedl obhájce Aleše Kvapila Milan Staněk.

Jiří Štopl je korunním svědkem v jedné z největších jihomoravských afér. Oba dnes už bývalí politici z ODS po něm podle obžaloby požadovali úplatek v původní výši čtyř milionů korun s tím, že nebudou bránit vzniku jeho stavebního projektu. Jednání mezi trojicí Štopl-Novotný-Kvapil monitorovala policie, na kterou se podnikatel obrátil. Vše vyvrcholilo zadržením Radovana Novotného s milionem korun v hovosti, které od Štopla převzal.

Brněnský krajský soud případ otevřel letos v červnu. Oba obžalovaní svoji vinu odmítají. Další jednání soud nařídil na konec srpna s tím, že lze očekávat vynesení rozsudku.