Znojmo oslavuje okurky, letos jich bude málo

Znojemsko - Ve Znojmě začaly tradiční Slavnosti okurek. Město zaplnily desítky stánků s typicky znojemskou pochutinou. Letos má ovšem slavnost trochu trpkou příchuť. Kvůli nepříznivému počasí totiž zemědělci o velkou část úrody přišli.

Centrum Znojma se proměnilo v okurkové království. Stánky s okurkovými specialitami, okurkové koktejly, pravé znojemské okurky. K tomu samozřejmě obvyklé řemeslné stánky. Až do pátku město ovládli milovníci těchto bradavičnatých plodů ve všech podobách.

Soutěží se o nejlepší zavařeninu, vzorky hodnotila komise ještě před začátkem slavností, dnes večer vyhlásí vítěze. A přidaly se i restaurace. Ty připravily okurková menu a od radnice za to dostaly Řád znojemské okurky. „Okurkové menu nabízíme: znojemský utopenec s okurkami, to je v nich přímo naložené, okurkovou polévku, znojemský guláš. Ten děláme celý rok,“ popsal část nabídky Jan Gross, majitel restaurace v centru města. Atmosféru doplňují falšinetář a harmonikář, dětem se nejvíc líbí postavička v masce okurky.

Právě zapojení restaurací je jednou z letošních novinek. Druhou nadšeně představil starosta Znojma Petr Nezveda (ODS): „Vyzvali jsme před časem občany, aby nám posílali svoje speciální recepty. Přišlo jich poměrně hodně, takže jsme udělali kuchařku, která je k dostání i na slavnostech.“

Trochu hořká oslava

Tím ale oslava okurek končí. Pohled na pole vhání zemědělcům slzy do očí. I když je seli natřikrát, velká část okurek nevyrostla. Za všechno může jarní vlhké počasí. Například pole Jindřicha Prekopa z Tasovic se obvykle zelená velkými okurkovými listy, letos jsou řádky poloprázdné. „Selo se to natřikrát a je to velice špatné, vymáčené. Jsou v tom nacpané velké peníze, zhruba asi 3 miliony korun a těžko budou zpátky,“ naříká Prekop.

Zemědělci teď doufají, že hezké počasí vydrží aspoň do půlky září. I tak by ale letošní sklizeň byla ve srovnání s tou loňskou méně než poloviční. Další nadějí je pro ně pojišťovna, která by část ztráty mohla proplatit.