Moravský Krumlov zakázal manipulaci s epopejí neoprávněně, tvrdí právníci pražského magistrátu

Praha, Moravský Krumlov - Podle právníků Hlavního města Prahy vydal Městský úřad v Moravském Krumlově zákaz manipulovat s epopejí neoprávněně. Připomněli v této souvislosti i nedávné stanovisko Okresního soudu v Praze. Ten podobnou žádost dvou ze tří Muchových dědiců zamítl.

Městský úřad v Moravském Krumlově v pondělí vydal předběžné opatření, kterým zakázal převoz díla do Prahy. Možnost vydání tohoto opatření, kterým se zamezí nakládání s epopejí, naznačil už v neděli starosta Jaroslav Mokrý (ODS).

Moravskokrumlovské včera navíc ve sporu podpořil i prezident Václav Klaus. Sdělil to starostovi Krumlova Jaroslavu Mokrému (ODS). „My si této podpory velmi vážíme, je pro nás povzbuzením. Dokládá, že naše úsilí není zbytečné,“ uvedl Mokrý, na jehož hlase bylo znát citové pohnutí. Zdůraznil, že Klaus už názor na ponechání epopeje na Moravě jasně vyjádřil před lety.

Část odpůrců stěhování se snaží vlastnictví hlavního města zpochybnit. Jiní argumentují tím, že podle Muchova věnování nelze díla v Praze vystavit, dokud jim město nepostaví nový pavilon.

Rozměrná plátna, z nichž jednotlivé části měří šest krát osm metrů, jsou v Krumlově bezmála 50 let. Obyvatelé města je podle pamětníků po válce uchránili od zničení a nechali zrestaurovat. Později celé dílo vystavili v zámku.