Za opravu Zderadova sloupu v Křenové ulici zaplatí Brno dvě stě tisíc

Brno - Do zašlých soch svatých, památečních sloupů nebo kapliček v okrajových částech města, se rozhodli investovat nemalé peníze brněnští radní. Potřebných oprav se dočká také Zderadův sloup v Křenové ulici. Ten se ukrývá mezi stromy, historici jej však považují za velmi vzácný klenot gotického kamenictví.

„Zderadův sloup je gotická památka a podle stylového rozboru se dá datovat do konce 14. století, eventuálně i do 15. století. Je velice významný tím, že je jediný svého druhu, který se u nás zachoval, ale i svými rozměry a kvalitou,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Brně Petr Kroupa.

Dvanáct metrů vysoký sloup získal své jméno podle pověsti. V minulosti však pravděpodobně označoval dosah městských práv. V druhé polovině devatenáctého století ale ztratil svou původní podobu. „V té době byl mnohem zdobnější. Malé soklíky nahoře naznačují, že v nich něco stálo. Ve zprávách se uvádí figurální výzdoba. Možná, že tam byla i nějaká florální,“ vysvětlil sochař Jiří Marek, ředitel divize restaurování Marston-CZ. „Dnes tu přesnou podobu bohužel neznáme, mohlo to být nádherné,“ povzdechl si.

Ředitel brněnské pobočky NPÚ k rekostrukci Zderadova Sloupu (zdroj: ČT24)

Zderadův sloup byl už v hodně špatném stavu, a tak se kolem něj letos na jaře objevilo lešení. Kromě povrchových úprav bylo nutné vyměnit také dva sloupky.

„Stejné sloupky, jako ty profilované napravo, byly také na levé straně. Ty však byly v minulosti vyměněny za pískovcové. Pískovec má na rozdíl od vápence kratší životnost,“ řekl Jiří Marek. Zjistilo se, že sloupky jsou v takovém stavu, že hrozí jejich zřícení.

Oprava Zderadova sloupu za téměř 200 tisíc korun by měla být hotová nejpozději do konce října.