Hala Rondo v novém – rekonstrukce je na konci

Brno - Oprava brněnské haly Rondo je téměř u konce. Stadion, kde hraje domácí zápasy hokejová Kometa prošel rekonstrukcí za 400 miliónů korun. Nejnáročnější byla výměna inženýrských sítí. Nového zázemí se dočkali sportovci i fanoušci. Přinášíme vám první videozáběry z interiéru haly.

Generální opravy se hala Rondo dočkala po téměř čtyřiceti letech. Dosluhující stadión totiž rozhodně neměl extraligové parametry a pro Brno byl spíše ostudou. Nejen fanoušci hokejové Komety se tak teď konečně dočkali důstojné domácí arény.

„Sedačky jsou modré, to je nejdůležitější, ale jinak myslím, že už to konečně opravdu vypadá jak stadión.  Můžeme být spokojení, že se oprava podařila. Rondo vypadá hodně dobře,“ je spokojen šéf Fanklubu Komety Tomáš Kundrát.

Podívejte se, jak vypadala hala Rondo před a po rekonstrukci (zdroj: ČT24)

I když právě sedačky jsou na první pohled tou nejviditelnější změnou, stavebníkům nejvíce práce dala kompletní výměna inženýrských sítí, včetně vzduchotechniky.

„Každá rekonstrukce s sebou přináší nějaké překvapení, to naše bylo schované v zemi. Měli jsme problémy se stávající kanalizací. Ta byla z větší části ucpána, nebyla schopna dalšího provozu, takže se v rámci této rekonstrukce kompletně nově také předělala,“ vysvětlil stavbyvedoucí Jan Valouch.

Rekonstrukce zahrnuje také ubytovací prostory u haly, nové toalety a zázemí pro sportovce. Spokojen s modernizací svého díla tak může být i autor původního projektu haly Rondo. „Hala velmi zlepšila svůj standard co do funkčního vybavení, protože ty nároky sportovců, diváků, VIP hostů jsou úplně jinak nastavené než tomu bylo v sedmdesátých letech,“ oceňuje modernizaci architekt Ivan Ruller. K úplnému konci oprav teď zbývají už jen drobnosti – přístup do hlavní šatny, natěračské práce a finální úklid.

Názor redaktora Ondřeje Schneidera

Rondo je hotovo, co dál?

Je skutečně tak velký důvod slavit to, že se v Brně podařilo opravit Rondo? Ano i ne.  Nemělo by se totiž zapomínat na to, že jedna hala ve městě pořád chybí. V roce 2008 nechalo město zbourat legendární stadión Za Lužánkami. Ani nářky fanoušků, ani hlasy některých odborníků a naposledy ani diplomová práce studenta architektury vedení Brna nepřesvědčily o tom, že by nová hala měla vyrůst opět za Lužánkami a společně se stadiónem fotbalové Zbrojovky vytvořit jedinečný a moderní sportovní areál. Prý to zkrátka nejde…

Náhradou se měla stát nová víceúčelová hala ve Starém Lískovci. Dostavěna měla být nejdříve v roce 2009. Později se termín o rok posunul a halu mělo pokřtít Mistrovství světa basketbalistek. Nestojí doteď a místo stavebních strojů jsou na pozemcích stále autobazary. Nikdo ani neví, kdy se stavět začne. Podle primátora o tom nové vedení města rozhodne až po volbách. Jisté je jen to, že zatímco v Brně se hala plánovala, v Karlových Varech ji postavili a finále basketbalového šampionátu se tak přesunulo do západních Čech.

Kolik prestižních akcí se ještě bude muset z druhého největšího města republiky přesunout jinam, aby se místo různých vizualizací někde konečně objevila i nová hala? Opravené Rondo je moc krásné, ale vedení města (současné, minulé i budoucí) by mělo mít na paměti, že ve sportovních stadiónech Brno stále minimálně o jeden gól prohrává.