Zlínská zoo otevře novou expozici Etiopie

Zlín- Ve zlínské zoologické zahradě probíhají v těchto dnech poslední přípravy k otevření unikátní expozice s názvem Etiopie. Projekt, který stál téměř 25 milionů korun, představí návštěvníkům nejen zvířata žijící v Etiopii, ale také život a kulturu tamních domorodců. Expozice je rozdělena na dvě části.

První část tvoří největší ptačí voliéra s ocelovou sítí v České republice. Útočiště v ní najdou vzácní ptáci, zastoupení hlavně jeřáby bradavičnatými, nesyty africkými a čápy marabu. Voliéru doplňuje rozlehlý výběh pro paviány dželada. Právě tito primáti budou patřit k nejzajímavějším obyvatelům nové expozice. Dosud totiž v žádné jiné české zoo nežijí. V Lešné se mohou pochlubit hned pěti samci. Ti zatím musí vzít zavděk kotcem.

Do nového výběhu o celkové rozloze tří tisíc metrů čtverečních se podívají až zítra: „Všichni jsme zvědaví, jak budou reagovat na zábrany a podobně. Je to vždy loterie. Některá zvířata reagují velmi dobře, jindy je potřeba více času, než se adaptují. Některé opice nám v minulosti i utekly, než si na nové prostředí zvykly,“ poznamenal hlavní zoolog Roman Horský.

Ivo Klika, ředitel zlínské zoo, o nové expozici Etiopie (zdroj: ČT24)

Výběh budou paviáni možná sdílet s damany skalními - blízkými příbuznými slonů. Nad společným soužitím ale zatím visí otazník, zoologové se obávají, aby na sebe oba druhy vzájemně neútočily: „Zatím přesně nevíme, co damani dokážou. Po tom, co jsme je měli tady v chovu, nás překvapili svou aktivitou a akrobatickými kousky,“ upřesnil Horský.

Nová expozice ale nebude jen o zvířatech, ale přiblíží také život tamních obyvatel. Stezka podél výběhu je lemována dvěma desítkami artefaktů, vyrobených převážně z proutí a dřeva, které domorodci v Etiopii používají k obživě: „Všechny tyto předměty nám vyrobili přímo etiopští lidé a jde tedy o originály velké hodnoty. Jejich výrobou strávili téměř celý rok. Díky těmto artefaktům nabyla celá expozice na autentičnosti,“ dodal ředitel zlínské zoo Ivo Klika.

Na novou expozici se mohou návštěvníci těšit už 14. srpna, kdy je naplánováno slavnostní otevření.