Vraky zabírají parkovací místa v Brně

Brno - Město se stále nemůže zbavit vraků v ulicích. V současné době jich strážníci evidují okolo stovky. Jejich majitelé stále spoléhají na to, že odstavení auta na opuštěné místo ve městě je přijde levněji než ekologická likvidace vraku.

U některých aut stojících v ulicích Brna je na první pohled jasné, že je jejich majitel už nikdy nenastartuje. Rozbitá okýnka nebo třeba vypuštěné pneumatiky jsou neklamným znakem toho, že auta mají svou aktivní kariéru za sebou.

„Od začátku roku máme zaevidovaných sto šestnáct vraků, to znamená aut, která jsou opravdu nezpůsobilá k provozu na pozemních komunikacích. Musím říct, že je to zhruba několikrát do týdne, kdy nám to buď někdo oznámí, nebo si toho všimneme sami,“ popsala mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Co se děje s autovraky v brněnských ulicích? (zdroj: ČT24)

Odstavená auta zabírají parkovací místa v centru města i na sídlištích. Sešrotovat je ale lze pouze pokud jsou nepojízdná a nemají registrační značku. Jinak je čeká odtah městskou firmou, která pak náklady může po majiteli vymáhat. Odtažená auta Brněnské komunikace shromažďují na parkovišti v ulici Vinohradská.

„Po uplynutí zákonné lhůty se auta mohou stát majetkem města, které pak rozhodne, jak s vozidly naloží. Pokud jsou opravdu nepojízdná a ve špatném stavu, nechá je zlikvidovat,“ vysvětlil Roman Nekula z Brněnských komunikací.

Likvidace vraků ve městě zůstává během na dlouhou trať, za poslední rok se ale v Brně podařilo sešrotovat třikrát více opuštěných aut než před třemi roky.