Kamerunec převážel papíry pro výrobu stoeurovek. Zkoumala je i ČNB

Brno - Neobvyklý případ řeší cizinecká policie v Brně a Břeclavi. V rámci běžné kontroly schengenského prostoru, zadržela v pravidelné lince z Vídně do Prahy cizince kamerunského původu, který žádá v Rakousku o azyl. Jako azylant ale nesmí cestovat v rámci evropských zemí schengenským prostorem. Policie se proto chystala k jeho vyhoštění. Během povinné osobní prohlídky ovšem nalezla padesát jedna papírků velikosti bankovky a po podrobnějším přezkoumání zjistila, že papíry splňují všechny zabezpečovací prvky papírové stoeurovky.

I přesto, že měl cizinec lístek do Prahy, policii tvrdil něco jiného. „Původně vše vypadalo jako přestupek. Cizinec při namátkové kontrole autobusu tvrdil, že cestuje na návštěvu za přítelkyní do Brna. Neuvědomil si prý, že doklady rakouského azylanta mu tuto jízdu přes hranice nepovolují,“ uvedl mluvčí cizinecké policie Roman Pittner.

Policie proto jednadvacetiletého muže převezla do zařízení na zadržení cizinců v Poštorné, kde s cizincem začalo správní řízení. Při osobní prohlídce bylo u muže nalezeno padesát jedna papírů. Po jejich důkladnějším prozkoumání pod UV lampou se z nich vyklubaly polotovary pro výrobu stoeurových bankovek.

mluvčí cizinecké policie v Brně Roman Pittner (zdroj: ČT24)

Podle expertů policie papír splňoval všechny bezpečnostní prvky, které má bankovka mít. Proto je předali na další expertízu České národní bance. Ta ale pravost vyvrátila. „Rozhodně se nejedná o pravý bankovkový papír, ale o běžný typ papíru, který je potištěný obrazci bankovek 100 EUR, barvou viditelnou v ultrafialové oblasti světelného spektra,“ shrnul mluvčí ČNB Pavel Zúbek.

Celou věc předají jihomoravští policisté svým rakouským kolegům. „Muž požádal o mezinárodní ochranu v Rakousku a na našem území je nelegálně. Podle mezinárodní smlouvy bude předán zpět,“ shrnul Pittner a dodal, že cizinci často falšují osobní doklady. Nestává se často, že by falšovali i peníze. Kdyby se cizinci podařilo peníze dostat do oběhu, vznikla by škoda přes sto dvacet tisíc korun.