Kempaři z Holandska dávají jižní Moravě vale

Jižní Morava - Kraj hlásí úbytek holandských turistů. Oproti roku 2006, kdy na jih Moravy dorazilo přes čtrnáct tisíc nizozemských turistů, loni už to bylo „jen“ necelých devět tisíc. Předpokladem přitom je, že pokles se nezastaví ani v letošní sezóně. Podle odborníků na cestovní ruch je důvodem jednak přetrvávající dopad hospodářské krize a jednak to, že si Holanďané kupují v kraji vlastní nemovitosti.

Žlutomodrou poznávací značku jsou lidé zvyklí vídat každé léto snad v celém Česku. Nadšení cestovatelé a návštěvníci kempů z Holandska ale svou vášeň umírnili. Důvodem jsou peníze. „Zdržují se více doma a příčinu je možné spatřovat i v tom, že mnozí si v kraji koupili vlastní domy, které využívají,“ řekla ředitelka Centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se jedná v případě Holanďanů za poslední čtyři roky o úbytek v řádu desítek procent. Pocítili ho také v autokempu Merkur v Pasohlávkách. I tak sem podle jeho vedení jezdí v porovnání s ostatními návštěvníky Holanďané nejčastěji. „Ze tří stovek zahraničních hostů pochází osmdesát procent právě z Holandska,“ doplnil vedoucí Merkuru Jan Duda. Podle něj se v současnosti projevuje ještě další trend – Holanďané se nechtějí příliš vázat na jedno místo a dovolenou se snaží méně plánovat.

Proč ubylo holandských turistů? (zdroj: ČT24)

Návštěvnost se ale za srpen může ještě citelně vyšplhat. Mnoho zcestovalých Evropanů je zvyklých právě na krásy Pálavska a přijíždí do kempů pravidelně. „Poprvé jsem do Česka přijel v roce 1992, od té doby, tuším, tady jsem po osmé,“ usmíval se jeden z nich.

Celkovou turistickou atraktivitu Jihomoravského kraje nejen pro Holanďany ukáží až závěrečné statistiky, které budou známy v listopadu.