Bořetice chtějí opravit kanalizaci z evropských peněz

Bořetice – Vedení města dokončuje projekt, na jehož základě už za měsíc podá žádost o evropskou dotaci na stavbu nové kanalizace. Ta obci, kterou v minulosti několikrát sužovaly zaplavené sklepy, dlouhodobě chybí. Bývalý starosta plány současného vedení Bořetic vítá. Líbilo by se mu ale rychlejší řešení.

Na radnici se kvůli tomu, aby měla žádost o desítky milionů korun co největší šanci na úspěch, vedení města radilo s projektanty i firmou, která si vzala zařízení evropských peněz na starosti. „Scházíme se jednou za měsíc, abychom mohli co nejdříve začít kanalizaci stavět,“ řekl starosta Bořetic Václav Surman.

Projekčně je celá stavba velmi složitá, protože v podzemí, kudy má vést, jsou různě vysoké vinné sklípky. V části Bořetic Kraví Hora navíc musí projektanti navrhnout kanalizaci jen pro splaškovou vodu, protože jiná se do správného místa v podzemí protnutého právě sklípky nevejde. „Při projektování se musíme ohlížet na to, abychom nenarušili statiku sklepů, v takových podmínkách to není jednoduché,“ vysvětluje projektant Miloslav Komárek.

Kritika bývalého starosty Bořetic Václava Petráska (zdroj: ČT24)

Chystaný plán se ale příliš nezamlouvá bývalému starostovi Bořetic Václavu Petráskovi. Ten už v minulosti sepsal petici, ve které žádal, aby obec postavila důležitou kanalizaci už dříve. Čekání na evropské peníze se podle něj navíc může dost protáhnout. „Při deštích nám voda po vozovce stéká dolů a prosakuje do podloží, bojíme se, aby se při deštích sklepy opět nepropadly,“ stěžuje si Petrásek.

Obec ale už navzdory těmto hlasům v přípravě kanalizace pokračuje. Záměr ji postavit schválilo zastupitelstvo už loni v přesvědčení, že současný návrh je to nejlepší řešení. Žádost o mnohamilionovou dotaci podá do konce letošního září.