V botanické zahradě rozkvetl největší leknín, viktorie královská. Podívejte se, jak

Brno - Jazzový večer v botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity doprovodila i vzácná událost. Před zraky návštěvníků vykvetl největší leknín - viktorie královská. Leknín je zajímavý tím, že kvete v noci pouze dva večery po sobě. První večer má sněhově bílou barvu, později tmavne a zavírá se jako růžový. Leknín je zajímavý také pro své obrovské až tři metry široké listy, které unesou i váhu dítěte. Jméno získala rostlina po královně Viktorii.

O tom, že se poupě chystá ke květu, dala znát rostlina již odpoledne, kdy leknín „pukl“. Leknín ale kvete pouze večer a tak si návštěvníci botanické zahrady museli počkat do půl deváté, kdy se poupě začalo naplno rozvírat. Čekání se vyplatilo a krátce před desátou se jim rostlina odvděčila celou svou krásou.

Pěstování největšího leknínu má v botanické zahradě Masarykovy univerzity dlouhou tradici. „U nás se viktorie pěstuje pouze v několika málo botanických zahradách. Je to rostlina vytrvalá, ale zde ji pěstujeme jako jednoletku. Začíná vykvétat v červnu a kvete celou sezónu, kdy je nejdelší den. Během sezóny se podle slunce objeví na naší rostlině patnáct až dvacet květu,“ shrnula botanička Magdaléna Chytrá.