Účastníky festivalu Hradhouse kontrolovali od rána policisté

Boskovice - Do Boskovic se včera v podvečer sjela necelá tisícovka příznivců elektronické hudby. Oproti loňsku dorazilo na jeden z větších jihomoravských festivalů třikrát méně návštěvníků. Letošní účast tak byla zřejmě velkým zklamáním pro organizátory. Dnes ráno se po probdělé noci, většinou bez odpočinku, návštěvníci festivalu vydali na cestu domů. Na výjezdu z města ale stejně jako loni narazili na policejní zátarasy.

„Tentokrát jsme o kontrolách informovali dopředu pořadatele i účastníky, takže věděli, že budeme kontrolovat na všech výjezdových cestách z Boskovic. Předpokládali jsme, že se sníží počet řidičů, kteří usednou za volant pod vlivem drogy,“ sdělila ČT mluvčí Policie ČR Blansko, Iva Šebková.

Loňský rok policie zadržela padesátku řidičů, kteří neprošli buď testem na alkohol nebo speciálním detektorem, který ze slin určuje přítomnost drog. Letos se řidiči zřejmě poučili. Přesto policie nepustila z Boskovic necelou dvacítku osob. Ve většině případů testery odhalily ve slinách řidičů, že před jízdou měli drogu. Ve dvou případech policisté objevily v autech dokonce balíčky se samotnou drogou. Jednalo se o marihuanu a větší množství taneční drogy. „Varovala jsem je, že to nebude jen tak, že jsou různé testy, a že mají psy. Ale oni říkali, že to bude dobré, protože i minulý rok projeli. A dopadlo to takhle,“ popsala na místě své zkušenosti spolujezdkyně majitele vozu, ve kterém policie drogy objevila.

Policejní hlídky blokovaly výjezdy z Boskovic mezi druhou a osmou hodinou ráno. Stejně jako loňský rok uvízli v policejní síti i řidiči, kteří se festivalu neúčastnili.

Jeden z největších moravských tanečních festivalů Hradhouse se letos konal už po třinácté. Na zámku v Boskovicích se sešlo skoro patnáct set příznivců elektronické hudby. Vystoupila řada hvězd z českých i zahraničních tanečních scén. Hlavními taháky akce byli německý DJ a producent Robert Babicz, ikona britské taneční scény Justin RobertsonChaaba,DJ z Maďarska.

Oproti loňskému roku, kdy na památku z 15. století zavítalo přes tři tisíce návštěvníků, byla účast skoro poloviční. „Myslím, že celkově taneční scéna u nás upadá,“ uvedl jeden z organizátorů Hradhousu Pavel Tesař. I přesto je ale s průběhem celého večera spokojen. „Akce se ale vyvedla a atmosféra byla výborná,“ dodal.

Desítky DJů a hudebníků měly na nádvoří boskovického hradu k dispozici čtyři stage. Diváci tak mohli z historických hradeb pozorovat svého nejoblíbenějšího a vybrat si z pestré nabídky žánrů.