V Brně - Obřanech vybuchl plyn v rodinném domě

Brno - Krátce po šesté hodině ráno dnes v Brně -Obřanech vybuchl v přízemí řadového rodinného domu plyn. Tlaková vlna vyrazila všechna okna a dveře a budova začala okamžitě hořet. Oba dva obyvatelé naštěstí stihli včas utéct. Konkrétní příčinu výbuchu stále zjišťují vyšetřovatelé.

Zdroj unikajícího plynu byl zřejmě v dolní části rodinného domu, kterou majitelé využívají jako garáž. Ohromná detonace vyrazila plechové dveře garáže až na protější chodník. Auto, které bylo v době výbuchu uvnitř okamžitě shořelo. Sklo z oken a dveří se prudce rozlétlo po celé ulici.

„Já jsem myslela, že spadl náš barák, jaká to byla rána. Tak jsem vyskočila, podívala se naproti a křikla na muže, ať zavolá hasiče. Bylo to strašné, všude byl oheň a dým,“ popisuje výbuch sousedka z protějšího domu. „Úlomky poškodily plot a pant z plechových dveří od jejich garáže nám vysklil vchodové dveře. Dokonce sklo z těch oken nám přelétlo nad domem a spadlo až na dvůr na druhé straně,“ dodává další sousedka odnaproti.

Oběma obyvatelům domu se jako zázrakem nic nestalo a sami vyběhli před hořící dům. „Když jsme přijeli na místo, z domu šlehaly plameny a oba dva obyvatelé byli venku. V domě byla naměřena silná koncentrace plynu, takže jsme museli postupovat velice opatrně, protože stále hrozilo nebezpečí dalšího výbuchu,“ popisuje zásah velitel hasičů Vladimír Stehlík.

Podle měření přivolaného statika sice nehrozí bezprostřední zřícení domu, na budově se ale objevily výrazné praskliny. Podle sousedů se dům při výbuchu prý celý nadzdvihl a zase usadil. Budova je v tuto chvíli neobyvatelná, starší muž s dcerou tak museli hledat útočiště u svých blízkých. Hasiči ještě vynosili elektroniku, která nebyla poškozena a zajistili jak garáž, tak vchodové dveře proti zlodějům. Zároveň vyšetřovatelé pokračují v hledání konkrétních příčin proč a ze kterého zařízení plyn unikal.

V Brně - Obřanech vybuchl plyn v rodinném domě (zdroj: ČT24)