Pozor, padá hvězda!

Jižní Morava - Po tři večery budou nad jižní Moravou ideální podmínky pro pozorování „padajících hvězd“. Každoroční meteorický roj Perseid totiž vstupuje do svého maxima, které vyvrcholí v noci z 12. na 13. srpna. Pokud bude přát počasí, budou všichni, kdo vydrží do půlnoci, odměněni pohledem na několik desítek hořících meteorů v atmosféře za hodinu. Perseidám se také přezdívá „Slzy svatého Vavřince“, neboť jev je nejsilnější právě na výročí umučení světce.

Perseidy vstupují do atmosféry Země pravidelně každý rok mezi 17. červencem a 24. srpnem. Nejvíce viditelné jsou ale právě nyní. Každoročně se také liší podmínky pozorování, a tak „padající hvězdy“ vypadají vždy jinak. „Jev není pokaždé stejný. Záleží na počasí, zdali svítí měsíc, a především kterým prostorem meziplanetárních částic planeta Země proletí,“ vysvětlil ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek a dodal, že pokud letos vyjde počasí, podmínky pro pozorování budou ideální: „Protože je měsíc v novu, nebude rušit výhled na slabší meteory. Prolétáme ale slabší části meziplanetárních částic, takže bychom mohli pozorovat deset až dvacet padajících hvězd za hodinu.“

Samotné pozorování není podle Jiřího Duška nijak složité. Stačí se v čase od půlnoci do úsvitu dostat na místo, kde je dobrý výhled na východní oblohu a kde se bude nacházet souhvězdí Persea, ze kterého meteory jakoby vylétají. Pro pozorování není potřeba žádný dalekohled, ale stačí pouhé oko. Pozorovatelé by ale měli vylézt na takový kopec, kde je nebude rušit žádné světlo nebo světelný zdroj.

ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek o jevu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Brna a větších měst by pro lepší zážitek z pozorování měli svá města opustit. „Města trpí světelným znečištěním. Například v Brně Perseidy viditelné jsou, ale je to stejné, jako bychom se dívali za úplňku. Takže úplně nejlepší je opustit Brno a protože se budeme dívat na východní oblohu, měli bychom se vydat na východ,“ vysvětlil Jiří Dušek.

Perseidy nejsou jediným rojem meteoritů, kterým planeta Země kříží dráhu. V prosinci budou viditelné Geminidy, známé a viditelné jsou také Kvadrantidy nebo Leonidy.

Perseidy

Perseidy jsou kometárním meteorickým rojem, který je spojený s kometou Swift-Tuttle. Ta se ke Slunci vrací každých 130 let. Meziplanetární prach pak způsobuje každoroční úkaz, který nemizí i po osmnácti letech od posledního průletu komety v roce 1992. Perseidy se jmenují podle antického názvu souhvězdí Perseus, z jehož konstelace vychází.

Zdroj: en.wikipedia.org