Do Chrastavy směřuje pomoc z jihu Moravy

Brno - Téměř tři desítky dobrovolníků vyslala Diecézní charita Brno do Chrastavy v severních Čechách, aby přispěli k odstraňování následků letních povodní. Příští týden v pondělí budou tuto skupinu střídat další desítky charitních dobrovolníků. Polovina lidí v týmu je odborně vyškolena pro provádění psychosociální pomoci a další budou asistovat při manuální likvidaci škod. Do pomoci se zapojila i brněnská pobočka Českého červeného kříže.

Jihomoravský kraj vypraví pro dobrovolníky autobus, uhradí a zajistí ubytování, stravu a současně uhradí náklady spojené s vybavením holínkami, lopatami, repelenty. Diecézní charita Brno (DCHB) poskytne pomoc prostřednictvím svých oblastních charit v Blansku, Břeclavi a ve Znojmě. "Tato forma spolupráce je příkladným a efektivním spojením neziskových organizací a samosprávních členů Integrovaného záchranného systému,“ vysvětluje vedoucí krizového řízení DCHB František Bublan.

Cílovou obec vybrala Oblastní charita Liberec, která aktivně pomáhá v menších obcích. Povodeň postihla celou obec, téměř všechny domácnosti byly donedávna bez elektřiny. Řeka Jeřice zde vzala most, zničila náměstí a mnohým obyvatelům zcela zdemolovala obydlí.  V druhé zmiňované vlně zde budou vysláni dobrovolníci z oblastních charit z celé jižní Moravy a Vysočiny.

František Bublan z Diecézní charity Brno o pomoci dobrovolníků (zdroj: ČT24)

„Povodně se opakují stále častěji. Charita je schopna poskytnout své zkušenosti, které má již z povodní v roce 1997. Máme vyškolené výjezdní krizové týmy, dobrovolníky, vybavení, ale také enormní podporu dárců, kteří Charitě důvěřují. Zaměřujeme se na místa, kde pomoc chybí a skoro by se zdálo, že se na tato místa zapomnělo,“ říká ředitel Diecézní charita Brno Oldřich Hajčman.

K solidaritě se přidal i Český červený kříž. V jeho kanceláři se scházejí obvyklé hygienické a čisticí potřeby,  například taky vysavač. A to přesto, že na jižní Moravě Červený kříž materiální sbírku vůbec nevyhlašoval. „Lidé chtějí pomáhat a jsou ochotní dát materiální pomoc, tak samozřejmě sbíráme. Koncem týdne budeme do Libereckého kraje všechno odvážet,“ vysvětluje samovolnou sbírku Ivana Holásková, ředitelka ČČK Brno. Jedním dechem ale dodává, že mnohem lepší bude přispět její organizaci finančně. „Místní organizace si pak můžou samy vybrat a nakoupit, co bude zrovna potřeba,“ doplňuje Holásková.