Čtyři žárovky v centru Brna připomínají Thomase Alvu Edisona

Brno - Malinovskému náměstí vévodí od tohoto týdne čtyři žárovky. Jedná se o výtvor brněnského sochaře Tomáše Medka, který vznikl na počest vynálezce Thomase Alvy Edisona v rámci soutěže Sochy pro Brno. Žárovky odkazují na rok 1882, kdy Edisonova společnost elektrifikovala brněnské Mahenovo divadlo - díky tomu se stalo prvním divadlem v Evropě, ve kterém se svítilo žárovkami.

Medek na soše pracoval celý rok. Jde o důmyslně propletenou síť plnou svárů, která je umístěna tak, aby ji zahlédli lidé až z náměstí Svobody. Socha bude v noci navíc pracovat se světlem. Její konstrukce je natolik pevná, aby odolala i případným nájezdům vandalů, kteří už v minulosti podobné objekty poničili. Slavnostní odhalení díla se plánuje na září, až město dokončí opravy Malinovského náměstí.

V Brně už lidé měli možnost prohlédnout si Medkovy sochy – pro loňský workshop Sochy v ulicích vytvořil drátěnou mandarinku na Žerotínově náměstí. Jeho  dosud největší dílo stojí ve francouzské Remeši v podobě sedmimetrového ocelového hada Urobose.

Sochy pro Brno

Projekt Sochy pro Brno vznikl v roce 2006. Jeho cílem je postupně rozmístit v historickém centru města sochy připomínající významné osobnosti spojené s Brnem. Ztvárnění soch je ponecháno výtvarníkům, z jejichž návrhů odborná porota každý rok vybere jeden nejlepší. Prvním z řady velikánů, kterému se město v rámci projektu rozhodlo věnovat sochu, se v roce 2006 stal Wolfgang Amadeus Mozart. Plastika nahého hudebníka s jedním křídlem poletujícím nad klavírem zdobí od května 2008 prostor před Redutou na Zelném trhu, kde Mozart ještě jako dítě koncertoval. Další sochou v pořadí jsou právě žárovky Tomáše Medka. Ten se svým návrhem uspěl v soutěži, které se účastnilo 31 dalších autorů. Kromě Medkových žárovek na památku Edisona se v příštích letech v Brně objeví také sochy markraběte Jošta, plukovníka Georga Jacoba Ogilvyho nebo mecenáše umění Friedricha Wanniecka.