Brněnská fakultní nemocnice se pustila do křížku s infekcemi

Brno - Brněnská fakultní nemocnice se pokouší vyřešit skrytý problém všech nemocnic - takzvané nosokomiální alias „nemocniční“ infekce. U vchodů do jednotlivých ústavů, v čekárnách a například i na kojeneckém oddělení pracovníci nemocnice v těchto dnech instalují 50 přístrojů, které jsou naplněné dezinfekcí.

„Jsme v nemocnici, kde se nám kumulují pacienti s potenciálně nebezpečnými infekcemi, takže první kroky každého, kdo přijde do nemocnice by měly směřovat k tomuto přístroji, ať už se jedná o pacienta nebo o návštěvníka, který jde za svým blízkým. To stejné platí pro ty, kteří odchází. Aby si na rukách neodnášeli nějakou mikroflóru, měli by si ruce opět vydezinfikovat,“ sdělila doporučení nemocnice Pavla Všetečková z oddělení hygieny nemocnice.

Nemocniční infekce v evropských nemocnicích, statistika z roku 2009:


Počet lidí přijatých k hospitalizaci: 81 milionů 
Počet pacientů s nemocniční infekcí: 4 miliony
Počet úmrtí v přímé souvislosti s infekcí: 37 tisíc 
Počet úmrtí v nepřímé souvislosti: 111 tisíc
Prodloužení hospitalizace: 16 milionů
Navršení nákladů v eurech: 4 a půl miliardy

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví, ČTK

Vyjádření Pavly Všetečkové z oddělení hygieny FN Brno (zdroj: ČT24)

Podle zahraničních odhadů je na světě každý den cca 1,4 milionu lidí léčeno pro infekci, kterou získali během pobytu v nemocnici. Podle posledních statistik dostane infekci v nemocnicích Evropské unie každý dvacátý pacient. Nosokomiální infekce mohou výrazně zkomplikovat pobyt pacientů v nemocnici a není vzácné, že vedou i k jejich úmrtí. Nejlepším a nejlevnějším nástrojem k omezení infekcí v nemocnicích je právě mytí a dezinfekce rukou. A to nejen zdravotnického personálu, ale všech osob, které se v nemocnici pohybují. Patří mezi ně i pacienti, kteří dochází na ambulantní léčbu a samozřejmě i návštěvníci, kteří přišli na návštěvu nemocného. Zbytečnými nákazy, kterým se dá ve velké míře předejít důkladnějším mytím rukou se pacienti vystavují zdravotnímu riziku a navíc se zvyšují i náklady na jejich léčbu

Ve Fakultní nemocnici Brno je 50 přístrojů naplněných dezinfekcí na alkoholové bázi. Ta se ihned vstřebá, nezanechá po sobě žádný film a ruce jsou proto okamžitě suché. Žádná jiná nemocnice v republice doposud takto rozsáhlý boj s infekcemi nezahájila.

Nemytýma rukama se přenáší chřipka nebo žloutenka

Infekce se nejčastěji přenáší na rukou. Vědci spočítali, že na jednom prstu ruky se nachází okolo 12 tisíc bakterií. Nemytýma rukama se přenáší například chřipka nebo žloutenka, které se také říká nemoc špinavých rukou. Studie potvrdily, že správné umývání rukou a dezinfekce dokáží snížit riziko infekce prostřednictvím rukou až o 66 procent.

Podle průzkumu si jen tři dospělí z deseti myjí ruce, kdy je třeba. Po kýchnutí či zakašlání si ruce neumyje 37 procent lidí. Jen 67 procent si myje ruce po použití WC. Ruce se v běžném životě mají umývat vždy, když vypadají špinavě, po kontaktu s penězi, před a po přípravě jídla, po návštěvě u nemocných, po použití toalety, po zakašlání, kýchnutí a smrkání a po kontaktu s domácími mazlíčky, po přebalování dítěte a manipulaci s nočníkem, po kontaktu s krví a jinými tělesnými tekutinami a před a po ošetření ran.