Na jaře je vytopila voda, teď pomáhají jiným

Rohatec - Rohatec na Hodonínsku na jaře vytopila povodeň. Několik domků se ocitlo pod vodou a obec musela jejich obyvatele dokonce evakuovat. Teď se Rohatec rozhodl pomoci postiženému Liberecku. Pro obec Dětřichov pořádá věcnou sbírku.

Na přelomu letošního května a června Rohatec dobře poznal, co dokáže voda. Čtyři tamní domy zaplavila, jejich obyvatele musela obec evakuovat do nepoužívané tělocvičny základní školy. O to více teď Rohatečtí soucítí s vyplavenými obcemi na Liberecku. V téže tělocvičně teď sbírají všechno potřebné pro jednu z nejpostiženějších obcí, Dětřichov. „Já jsem se spojil telefonicky s jejich starostou Tomanem a požádal jsem ho, aby mi sdělil, co nejvíce potřebují. Teď jsou zde shromážděné šaty, trvanlivé potraviny a zejména čisticí a dezinfekční prostředky, košťata, lopaty a všechno potřebné,“ komentuje sbírku rohatecký starosta Miroslav Králík (nez.).

V Rohatci se do sbírky zapojili skoro všichni. Začala včera a zítra skončí. Vybrané věci se potom sbalí a odvezou na Liberecko. Starosta předpokládá, že obec v pondělí vypraví dvě, možná i tři nákladní auta. „Jsme nadšení. Zapojili se všichni, od dětí, které daly třeba pytlík bonbonů, po naše seniory, kteří třeba nakoupili deky,“ raduje se z úspěchu akce starosta. „Snad to pomůže.“

Rozhovor se starostou Rohatce Miroslavem Králíkem (nez.) (zdroj: ČT24)