Nelegální skládkou u Hrabětic se zabývá ministerstvo i policie

Hrabětice- Ministerstvo životního prostředí kvůli nelegální skládce u Hrabětic na Znojemsku oslovilo rakouské úřady, aby zajistily co nejrychlejší odvoz plastů a pneumatik z bývalého areálu pohraniční stráže. Odpad tam bez platných povolení nechal přivézt nájemce z Rakouska.

Případem se zabývá také policie, která vyšetřuje podezření z neoprávněného nakládání s odpady. „O spolupráci jsme požádali také rakouské kolegy,“ řekla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Podle ní policisté dlouhodobě celý areál monitorovali spolu s celníky a Městským úřadem ve Znojmě. Rakouské kamiony začaly shodou okolností navážet pneumatiky a plasty v době, kdy byli policisté na místě. „Okamžitě jsme zjistili, že řidiči nemají patřičné doklady, a proto jsme celý areál uzavřeli i s kamiony,“ doplnila mluvčí.

Budovy a pozemky bývalé pohraniční stráže vlastní česká akciová společnost, která je pronajímá muži z Rakouska. Ten vedle pneumatik a plastů nechal nelegálně přivést stovky kilogramů dalšího odpadu, který se podle informací z ministerstva životního prostředí nedá recyklovat. „Naši lidé poslali rakouským úřadům dopis, ve kterém je žádají, aby oslovili muže, který by měl odpad odvézt. Pokud se tak nestane, odpovědnost spadne na ně,“ vysvětlila Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva.

starosta Hrabětic Jaroslav Fodor (SNK) o nelegální skládce (zdroj: ČT24)

Na celou záležitost upozornil policii starosta Hrabětic Jaroslav Fodor, který se o podezřelé činnosti dozvěděl od svých známých. „Je to zásluha lidí, kteří mají zájem o životní prostředí a kteří nechtějí, aby si z nás dělaly vyspělejší země skládku,“ podotkl.

Jak dlouho ještě budou nelegální odpady zatěžovat bývalý vojenský areál, nelze odhadnout. Rakouské ministerstvo životního prostředí se totiž k případu zatím nevyjádřilo.