Do boje o Slovanskou epopej vstoupily úřady

Moravský Krumlov - Do Moravského Krumlova tento týden dorazila dvě odvolání proti zadržování pláten v tamním zámku. Pražský magistrát i Galerie hlavního města jsou přesvědčeni, že úřad zabránil stěhování velkolepého díla Alfonse Muchy do hlavního města protiprávně.

Radnice v Moravském Krumlově totiž na konci července v den, kdy se měla plátna začít balit, vydala předběžné opatření a dočasně zakázala na základě požadavku Muchovy rodiny manipulaci s tímto slavným dílem malíře Alfonse Muchy. Zákaz platí až do vyřešení právních nejasností spojených s darovací smlouvou z roku 1913, kterou Mucha epopej Praze daroval. Hlavní město ale cyklus dvaceti rozměrných pláten považuje za svůj majetek a rozhodnutí radnice za protiprávní. „Dokumenty jsou jednoznačné,“ tvrdí od začátku pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha.

Praha je přesvědčená, že jí epopej patří, odložením stěhování kvůli krumlovskému zákazu manipulovat s dílem si už napočítala i vzniklé škody. Veletržní palác, kam se mají plátna stěhovat, totiž prý už zaplatil za zřízení výstavního prostoru a instalaci.

Odvolání Prahy i Galerie hlavního města dorazily na krumlovskou radnici na začátku týdne. Krumlovští úředníci musí teď stěžovatelům buď vyhovět nebo celou věc předat krajskému úřadu. Ten by měl celý spor rozsoudit.