Zlín se zapojil do soutěže „Města v květu“

Zlín - Zlín se jako jediné české město zapojil do mezinárodní soutěže “Města v květu“. Cílem soutěže je představit vybraná města z celého světa a posoudit jejich ekologické aktivity, nakládání s odpady a péči o městskou zeleň. Zlín proto navštívili dva komisaři z Kanady a Velké Británie, aby zjistili, jak si v tomto směru vede český zástupce.

“Komisaři se podívali na náměstí, navštívili lesní hřbitov a zoologickou zahradu v Lešné. Vzali jsme je také do Centrálního parku na Jižních Svazích, abychom jim ukázali, jak se snažíme oživit městská sídliště,“ přiblížila Zuzana Pecharová z odboru městské zeleně a dodala, že ambice na vítězství Zlín rozhodně má. To potvrdili také samotní komisaři. Zaujal je hlavně způsob, jakým se ve Zlíně kloubí příroda s kulturním dědictvím. Právě pověstné Baťovy domky, které při své návštěvě také viděli, mohou být při jejich rozhodování klíčové: „Máte tady opravdu specifickou architekturu, která celému městu dodává nádech jakési kompaktnosti, která ostatním účastníkům soutěže chybí. Dosud jsme navštívili tři města v Kanadě a jedno ve Velké Británii a musíme uznat, že ve Zlíně se nám zatím líbí nejvíc,“ zhodnotil zlínské šance jeden z hodnotících komisařů Gérald Lajeunesse. Komisaře čeká ještě jedna zastávka v japonském městě Kunitachi.

Mezinárodní soutěž Města v květu je u nás málo známá, v zámoří jde ale o prestižní událost zakončenou slavnostním sympoziem. Zlín se do soutěže přihlásil už popáté. V roce 2001 dokonce v kooperaci s kanadským městem Gwelf vyhrál. Jaké místo obsadí letos, bude známo na konci října.

Zuzana Pecharová ze zlínského magistrátu o soutěži \"Města v květu\" (zdroj: ČT24)