Kohoutovický aquapark: louže, ale i „bleskosvod“ uvnitř budovy

Brno - Chlouba, na kterou se Brno dlouho těšilo. Tím byl na jaře otevřený aquapark v brněnské části Kohoutovice. Vodní atrakce – tobogán, divoká řeka, vířivky, sauny – do té doby chybějící vodní svět v jihomoravské metropoli. Brzy po zahájení ale provozovatelé zjistili chyby, které komfort nové stavby značně snižovaly. Ani po třech měsících ale některé problémy nezmizely.

V dubnu bazén slavnostně otevřeli a už v květnu přišly první reklamace. Některé výtky stavební firma uznala a dala do pořádku. Například rezavějící povrch vzduchotechniky a problémové spáry v tobogánu. „Firma se k tomu postavila dobře, uznala to v rámci reklamace a docela rychle to opravila,“ popsal náměstek primátora Ladislav Macek.

Voda je i tam, kdy by být neměla

Jako největší problém ale viděli návštěvníci louže, které jsou mezi bazény stále. „Já jsem tu s malým dítětem a bojím se. Musíme opatrně, abychom neuklouzli,“ stěžuje si jedna z návštěvnic. A z centimetrových vodních ploch mimo bazény nemá radost ani personál. Plavčíci takřka nepustí uklízecí nářadí z ruky. „Vytírat se musí pořád. Každých deset minut znovu a znovu. Navíc je to i v prostorách šaten, sprch a toalet, je to hrozný,“ vylíčila svoji náplň práce plavčice Vlasta Novotná. Město celou věc řeší se stavební firmou a slibuje nápravu. „Začátkem září by mělo být na stole řešení, jak změnit tu spádovost dlažby, nebo jak zajistit, aby tam ty kaluže nebyly. Do některých míst se doplní výtokové kanálky,“ prozradil Macek.

Z čí kapsy ale půjdou peníze na odstranění nebezpečných louží? Město připouští, že zřejmě bude muset opravu zaplatit samo. Stavební firma se totiž řídila projektem a projektant zase normami. „Normové části podmínky těch spádů jsou splněny. Praxe ukázala, že v některých místech toho bazénu i ten spád, který je podle norem správně, je nedostatečný,“ přiznal problém Macek. Oprava by tak měla začít po prázdninách, aniž by zásadním způsobem zasáhla do provozu. Už na podzim by tak problém louží mohl být vyřešen.

Při bouřce se raději nekoupejte, ani v aquaparku

Zřejmě poslední vada na kráse a hlavně na bezpečnosti ale zůstane. Čtyři červené kovové sloupy, které jsou u vchodu do aquaparku, v interiéru u sociálního zařízení, u pokladen a také u samotného bazénu na střeše, fungují jako hromosvod a lidé se jich tak při bouřce nesmí dotýkat a zdržovat se v jejich blízkosti. „My z toho také nejsme nadšení, ale nic s tím nenaděláme. Dostali jsme jen nálepky, které návštěvníky upozorňují, že se jich při bouřce nesmí dotýkat, ale stavba byla takto zkolaudována, takže s tím, žel, nic dělat nebudeme,“ posteskl si vedoucí aquaparku Richard Elleder.