Tišnovské trhy nabízejí jen tišnovské výrobky. Od potravin až po šperky

Tišnov - Je sobotní dopoledne a veškerý ruch v Tišnově se soustředí na náměstí. Už dva roky se zde totiž konají pravidelné trhy, které nabízí především lokální výrobky. Návštěvníci zde můžou koupit od místních prodejců zeleninu a ovoce včetně biokvality, med, mléčné výrobky, ale i domácí pivo, koření nebo šperky z ruční dílny.

Trhy začínaly před dvěma lety pouze s prodejem potravin, převážně ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a pečiva. Postupem času ale přibyli trhovci s řemeslnými výrobky. „Prodávám pletené ponožky z bavlny, háčkované tašky, háčkované letní klouboučky, čepice. Vše je má ruční práce,“ popsala svůj sortiment Hana Pelečková. Vedlejší stánek patří včelaři Radku Hrochovi, který všechny své zákazníky „zahřívá“ panákem medoviny. „Prodávám několik druhů medu z vlastní produkce, medovinu a vlašské ořechy,“ shrnul Radek Hroch.

I když je na tržišti široký sortiment zboží, většina návštěvníků vyráží pro základní potraviny jako jsou ovoce, zelenina a pečivo. „Na naší zahrádce nemáme všechno. Díváme se a kupujeme, co je zde lepšího,“ uvedl Josef Závišek. Další návštěvnice vidí hlavní výhodu tržiště v tom, že si může vyzkoušet chuť a kvalitu různých plodin: „Vyzkouším různé dodavatele a podle toho se na podzim rozhodnu, které brambory koupím.“

Tišnovské trhy (zdroj: ČT24)

Tržiště funguje pravidelně dva roky z iniciativy občanského sdružení Za sebevědomé Tišnovsko, které se snaží místním nabídnout možné alternativy za vznikající supermarkety. Trhy podpořilo také město Tišnov a Jihomoravský kraj.

Podmínkou, kterou musí prodávající splnit, aby mohl na náměstí prodávat, je pouze původ zboží. To musí pocházet z tišnovského regionu nebo jeho blízkého okolí. „Počet prodejců každým rokem narůstá a lidé jezdí každou sobotu za svým oblíbeným zbožím a prodejcem,“ uvedla za občanské sdružení Za seběvědomé Tišnovsko Karolína Krátká.