Seniorku zavraždil, poté zapálil její dům. Soud dnes poslal pachatele na 25 let do vězení.

Zlín - Krajský soud ve Zlíně dnes uložil muži z Uherského Ostrohu na Slovácku výjimečný trest 25 let vězení za loupežnou vraždu devětasedmdesátileté ženy. Podle obžaloby devětatřicetiletý muž ženu napadl v únoru v jejím rodinném domě v Uherském Ostrohu a po činu následně stavení zapálil. Obžalovanému hrozilo 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Případ je ve Zlínském kraji první vraždou, která je souzena podle od ledna platného trestního zákoníku.

„Poškozená byla téměř osmdesátiletá paní, která obžalovanému pomáhala. Jeho motiv je jednoznačně zištný. Takovýto čin je obzvláště zavrženíhodný. Obžalovaný je navíc osobou, která má výrazné sklony k páchání trestné činnosti. Je tedy zjevné, že jiný než výjimečný trest, s ohledem na okolnosti případu, není možný,“ odůvodnil verdikt předseda senátu Radomír Koudela. Jurčeka i státní zástupce Roman Kafka si po vyhlášení rozsudku ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Událost se stala v noci ze 4. na 5. února. Podle státního zástupce vnikl muž do domu seniorky s úmyslem krást. Žena se zatím doma dívala na televizi, když pachatele přistihla při prohledávání domku. Podle Kafky ji pak Jurčeka ze strachu, že ho udá, napadl a udusil. Z kuchyně a obývacího pokoje si pak údajně odnesl zhruba 100 tisíc korun. Podle policie poté v domě proto, aby zakryl stopy, založil rozsáhlý požár tak, že na elektrický přímotop naházel šaty a další věci poškozené.

Obžalovaný nevypovídal. Lituji toho, pouze uvedl na závěr

Jurčeka dnes u soudu nevypovídal. „Akorát chci říct, že toho lituji,“ pouze uvedl při závěrečném slově. „Nezdá se Vám to trochu málo na vraždu?“ odvětil Koudela. Policistům se však obžalovaný již dříve k trestnému činu doznal. Popřel jen, že by dům úmyslně zapálil. Tvrdil také, že si šel pro 2500 korun, které mu žena údajně dlužila. Vraždit prý nechtěl, reagoval údajně na napadení poškozenou. Soud mu jeho obhajobu neuvěřil, považoval ji za účelovou.

Sestra zavražděné dnes uvedla, že Jurčeka chodil do domácnosti poškozené pomáhat. „Řezal jí dřevo, sekal trávu. Ona mu platila v hotovosti 50 korun na hodinu, navíc mu dala najíst a s sebou i večeři. Měla ho ráda. Byla s ním spokojená a doporučila ho i nám,“ popisovala žena, která před lety sama obžalovaného učila v mateřské škole.

Ukradené peníze vrah utopil v hazardu

Požárem způsobené škody na domě byly vyčísleny na více než 1,5 milionu korun. Ukradené peníze obžalovaný prohrál na výherních automatech. Krajský soud muže kromě vraždy uznal vinným také z porušování domovní svobody a poškození cizí věci. Nezaměstnaného Jurčeku dnes k soudu přivezla eskorta z olomoucké vazební věznice. Muž byl již v minulosti sedmkrát soudně trestán. Kromě krádeží například i za ublížení na zdraví tříletého dítěte. Znalci jej označili za necitlivého člověka, u něhož je snížená možnost resocializace.

Událost z Uherského Ostrohu je v poslední době již třetí loupežnou vraždou na starších osobách ve Zlínském kraji. Loni v říjnu připravil osmadvacetiletý muž v obci Březůvky na Zlínsku o život svou babičku. Soud mu za to v březnu pravomocně uložil 18,5 roku vězení. Loni v listopadu se stal obětí loupežné vraždy dvaaosmdesátiletý senior, jehož tělo bylo nalezeno v rodinném domě v obci Mistřice na Slovácku. Z činu se u soudu zpovídají tři muži.