Znojmo se připravuje na vinobraní

Znojmo- Už jen necelý měsíc zbývá do tradičního znojemského vinobraní. Město chystá řadu novinek, na které chce přilákat co nejvíce návštěvníků. Na rozdíl od loňského roku, kdy Znojmo spojilo své síly s Mikulovem, ale letošní oslavu mladého vína pořádá samo.

Klidové zóny, bohatší program pro děti, více rytířských turnajů. Znojmo pro letošní ročník vinobraní plánuje především kvalitnější program a větší pohodlí pro návštěvníky. „Loni během vinobraní jsme si nechali udělat mezi lidmi průzkum, co se jim líbí a co by chtěli změnit,“ vysvětluje Petr Kofroň, jednatel pořádající agentury. „Vyšlo z toho, že návštěvníkům například chybí toalety nebo místo, kde si můžou s dětmi v klidu odpočinout. To všechno chceme letos napravit.“ Rozšířena by měla být i nabídka vín. Spousta turistů totiž přijede nejen kvůli burčáku, ale i kvůli kvalitním vínům. Připravena je proto například vinařská stezka po mázhausech nebo ochutnávka místních vín certifikovaných značkou VOC.

Mírná změna se dotkne taky vstupného. Oproti loňsku bude opět možné koupit si vstupenku jenom na jeden den. Děti do 140 cm výšky navíc pořadatelé pustí na vinobraní úplně zadarmo. „U bran budeme mít měřicí šablonku. Kdo jí projde, má vinobraní zadarmo. Jenom doufáme, že se u ní nevytvoří fronta klečících dospělých,“ dodává žertem Kofroň.

Ředitel Znojemské Besedy Oto Mašek o rozdělení mikulovského a znojemského vinobraní (zdroj: ČT24)

V novém bude i celé město. U vlakového nádraží bude po třech měsících rekonstrukce znovu zprovozněna ulice dr. Milady Horákové, nově přestavěná jsou dvě náměstí v centru a spousta domů získala od loňska nové fasády. „Návštěvníci vinobraní, kteří tady od loňska nebyli, město vůbec nepoznají,“ tuší ředitel Znojemské Besedy Oto Mašek.

Na rozdíl od loňska ale letos nebude fungovat tak úzká spolupráce s konkurenčním Pálavským vinobraním v Mikulově. Před rokem obě města nabídla společné vstupenky, koordinovala navzájem propagaci a jezdil mezi nimi i speciální vlak. Letos zbylo jen společné vstupné na celý víkend. „České dráhy by měly posílit spojení Znojma s Mikulovem samy,“ říká Mašek. „Vstupenku jsme ale rozhodně zachovali, lidé se po ní sami ptali. I proto, že ve Znojmě končí vinobraní v sobotu, zatímco v Mikulově pokračuje i v neděli.“

Termín letošní oslavy vína padl ve Znojmě na 10. až 11. září, v Mikulově až do 12. září. Veškeré informace najdou návštěvníci na stránkách www.vinobrani.cz (kde si mohou vytvořit i vlastní program návštěvy vinobraní).