Chyby golfových hráčů zaměstnaly potápěče. Z jezírek vylovili tisíce míčků

Brněnsko - Netradiční ponor v netradičním prostředí dnes zakusilo šestnáct potápěčů v golfovém areálu nedaleko Brna. Nadšenci hlubinného sportu z tamních jezírek lovili golfové míčky, nad kterými se kvůli nepřesné mušce hráčů uzavřela hladina. Úlovky se počítaly na desítky kilogramů a na tisíce kusů.

Vedle hráčů s límečky potápěči v plné polní, obtěžkáni olovem, s tlakovými lahvemi na zádech. Takový obrázek byl dnes k vidění uprostřed pečlivě zkosených greenů v golfovém areálu Kaskáda u Brna. „Chystáme se lovit míčky, protože hráči utopí spostu míčků během sezóny a je škoda je nechat ve vodě,“ prozradila potápěčka Kateřina Tycová důvod netradičního dostaveníčka žen a mužů v neoprenech.

Potápěči šátrali po dně vždy ve dvou jezírkách zároveň. Letos měla jejich netradiční zábava i přesná pravidla kvůli snaze o zápis do české knihy rekordů. Nechyběl proto ani pelhřimovský komisař. „Ten rekord bude znít: Nejvíc golfových míčků vylovených během jedné hodiny,“ uvedl Josef Vaněk z agentury Dobrý den.

Potápěči na lovu golfových míčků (zdroj: ČT24)

Největší problém potápěčů? Pohyb po dně za nulové viditelnosti, ale také návrat na souš. „Po lokty v blátě, po lokty, abyste něco našli,“ svěřila se Šárka Smékalová krátce poté, co jí několik silných paží pomohlo z jezírka na pevninu. „Zvláštní pocit, nic takového jsem ještě nezažila. Hluboká tma, kde člověk šmátrá, a neví jestli je nahoře, dole,“ popsala své zážitky Pavlína Omelková.

Každé „žblunknutí“ stojí hráče podle kvality míčku až dvě stě korun a jednu trestnou ránu. Občas se nechtěnému odpalu do vody nevyhne ani profesionál. „Profesionálnímu hráči se to stane, řekl bych, tak jednou za kolo. Nám amatérům se to bohužel stává daleko častěji,“ zmínil golfový hráč Tomáš Petrů.

„Míče ztrácejí své vlastnosti, když v té vodě leží, takže velká část se jich vyřadí a vyhodí. A ta část co zbyde, se dává například jako ceny do soutěží,“ uvedl provozní golfového areálu Kaskáda Pavel Kypr.

Potápěči letos ze dna vylovili 368 kilogramů míčků, tedy asi osm tisíc kusů. Ustavili tak nový rekord, a tak trochu doufají, že se hráči výrazně nezlepší, aby ho mohli za rok překonat.