Oblast Za Mlýnem v Tišnově je stále bez kanalizace. Dotací se město asi nedočká

Tišnov - Problémy s dokončením odkanalizování Tišnova pokračují. Na stavbu kanalizace v oblasti Za Mlýnem chybí 48 milionů korun. Svazku vodovodů a kanalizací Tišnovsko se ale stále nedaří získat dotace, město si zatím brát úvěr nechce. Místní se přitom bojí velké vody.

Oblast Za Mlýnem je v podstatě posledním místem v Tišnově, kde stále chybí kanalizace. Většina místních využívá jímku. Část odpadu ale uniká do potoka Závistka a zanáší ho.

„Ten potok není 25 let vyčištěný, a když stoupne voda, tak máme všichni tady okolo vodu ve sklepě. A to asi tak půl metru. Já to musím vždycky pak odčerpávat každé dvě hodiny řeba i čtrnáct dní,“ popisovala problémy se zaneseným potokem jedna z obyvatelek Tišnova Božena Peterková.

Obyvatelé Tišnova a starosta František Svoboda o chybějící kanalizaci Za Mlýnem (zdroj: ČT24)

„Je to zacpané vším možným a kanalizace tady není žádná. Pořád se říkalo, že se to bude během dvou let dělat. Pořád se to slibuje a nic,“ potvrdil soused František Michálek.

Z každého silnějšího deště proto mají místní hrůzu, nemluvě o případných povodních. Projekt na odkanalizovaní oblasti Za Mlýnem přitom existuje šest let a dokonce už získal i stavební povolení. Akce za 48 milionů korun je také jednou z hlavních priorit města. Zatím se ale nepodařilo získat potřebné dotace z Operačního programu Životního prostředí, na který se v Tišnově dlouho spoléhalo.

„K našem velkému zklamání ani dvacátá výzva, která byla zveřejněna, s Tišnovem nepočítá. Bohužel Tišnov je zařazen mezi lokality, které jsou z pohledu ministerstev v podstatě vyřešenou aglomerací,“ řekl starosta Tišnova František Svoboda (KDU-ČSL).

Podle Svobody je to sice dobré vysvědčení, že Tišnov má v pořádku moderní čistírnu odpadních vod a devadesát procent města je odkanalizováno, ale v soutěži o dotace to byla spíš přitěžující okolnost.

Starosta a zároveň předseda Svazku vodovodů a kanalizací Tišnovsko, které se pokoušelo dotace získat, to považuje za svoje největší zklamání v úřadě. Neúspěšnému svazku by mohlo pomoci vlastní investicí město, starosta ho ale zase nechce zatížit úvěrem.

„Možnost jít do úvěru je vždycky, ale popravdě řečeno zvlášť v posledních dvou krizových letech šly takové úvahy stranou,“ dodal Svoboda.

Na nečinnost doplácejí obyvatelé

„Občané jsou povinni odvádět určité penále za to, že znečišťují veřejné toky. Dokud ta situace nebude vyřešená, tak bohužel musí platit tuto daň za to, že znečišťují životní prostředí, i když to není jejich vina,“ řekl místostarosta Jan Schneider (ČSSD).

Bez kanalizace není možná ani rekonstrukce nedalekého městského koupaliště. Zastupitelé města se proto shodli, že odkanalizování oblasti Za Mlýnem je nutné udělat určitě nejpozději do konce příštího volebního období.