Špačci likvidují bobule, které vinaři zachránili před plísní

Jižní Morava - Víno na jihomoravských vinicích dozrává a vinařům začínají perné týdny. Poté, co museli letos bojovat s extrémním výskytem plísní a chorob, začínají být bobule lákavým cílem nezvaných hostů – špačků.

Až na padesáti procentech vinic si vinaři pohled na modrající se víno letos nevychutnají vůbec. Bojovat museli s peronosporou a padlím. „Letos byl na  nemoci extrémně špatný rok,“ postěžoval si vinař Dušan Florian. Ti, kdo svou úrodu zachránili, si ale zatím mnout ruce nemůžou. Nad vinohrady začínají mlsně kroužit špačci. „Špaček je pro vinaře metlou. Zničí to, na čem celý rok pracujeme,“ posteskl si vinař Stanislav Novák.

„Včera tady zrovna špačci byli a ve vinohradě už je vidět jejich práce. Oni udělají spoustu škody už jen tím, že to víno shrabou z keříků na zem,“ popsal vinař Radomil Baloun. Přestože hrozny ještě nejsou zcela zralé, základem je pro špačky tmavnoucí odstín. „Ještě nejsou tak sladké, ale špačkovi už to chutná. Špačci jsou totiž barvoslepí, takže ze začátku jsou pro ně zajímavé hlavně ty modré odrůdy,“ vysvětlil Radomil Baloun.

Vinaři o napadení vinic špačky (zdroj: ČT24)

Podle vinařů ve Velkých Pavlovicích už na zrající bobule nalétají desetitisícová hejna. To je také limit, který je opravňuje ke střelbě do špačků z brokovnic. „Ta hejna už jsou opravdu obrovská, takže upozorníme odbor životního prostředí, aby vydal povolení,“ nastínil další kroky Dušan Florian. Doteď se totiž můžou bránit pouze plynovými děly, plašícími přístroji napodobujícími dravce a plašivými pistolemi. „Nám se nejvíc osvědčili dravci, takže jakmile se tady objeví velká hejna, voláme odborníky s dravými ptáky, kteří nám tyto vinice hlídají,“ řekl Stanislav Novák, který zatím desetitisícová hejna nad bořetickými vinohrady nezaznamenal.