Jízda na jednokolce: chce to hlavně balanc!

Brno –  „Úplně normální bicykl, jen má jedno kolo,“ říká o svém dopravním prostředku sedmnáctiletý Tomáš. Spolu s dalšími sto šedesáti jezdci vyrazil na brněnskou přehradu. Koná se tam totiž Mistrovství Evropy v jízdě na tomto speciálním bicyklu.

„Jednokolky se do České republiky dostaly asi před pěti lety, kdy se tady začaly jezdit novější extrémnější disciplíny,“ říká organizátor akce Adam Gerža. „Většina lidí je pozná z cirkusů nebo z Večerníčku, ale to, co děláme my, je něco jiného a blíž se to podobá extrémním sportům,“ dodal Gerža.

Při jízdě na jednokolce je nejdůležitější rovnováha, jezdec se musí udržet na hraně jednoho kola, a proto je stále v pohybu. Tomu jsou přizpůsobeny i soutěžní disciplíny na závodech. Soutěžící musí co nejdéle vydržet balancovat na úzké desce, překonat i třímetrové překážky, skákat dlouhé skoky, absolvovat náročnou jízdu lesem nebo předvést co nejvíce akrobatických triků. To si často vyžádá i různá zranění.

Atmosféra v kempu jednokolkařů (zdroj: ČT24)

„Nejpopulárnější je jízda na jednokolce ve Francii a v Německu, odkud máme nejvíce závodníků,“ říká organizátor Gerža.  A právě z Německa je i  šestnáctiletá Sophia Bauman, která se učí na tomto kole jezdit už od svých šesti let. „Ambici na první místo nemám, ale myslím, že budu druhá,“ troufá si mladá jezdkyně. Evropské mistrovství končí na brněnské přehradě v neděli a pro veřejnost je volně přístupné.