Zlín ovládla dechovka. Nejpočetnější soubor dorazil čtyřmi autobusy

Zlín - Baťovým městem zní řízná dechovka. Velký mezinárodní festival dechových orchestrů se ve Zlíně koná jednou za dva roky. Tentokrát už po patnácté. Letos se na akci sjela tisícovka hudebníků z devíti zemí.

Pestré nevojenské uniformy pro pány i dámy, trubky a bubny, nadšené publikum. Zlín znovu patří mezinárodnímu svátku dechové hudby. Zánik tomuto žánru evidentně nehrozí. O slavnostní úvod se postarali domácí muzikanti. „Mladá generace je! Nakonec, uvidíme to i na tomto koncertu, protože první půlku začne Dechový orchestr mladých, který vlastně by měl zaručovat, že to bude pokračovat,“ prohlásil spokojeně předseda festivalového výboru Ivan Šoukal krátce před zahájením festivalu.

FEDO, jak zní festivalová zkratka, představí rovnou tisícovku účinkujících - celkem dvacet devět souborů z devíti zemí. Nejpočetnější orchestr přijel z Nizozemí, i s doprovodem, čtyřmi autobusy. „Máme přibližně osmdesát hudebníků. A dalších sto dvacet příbuzných a přátel jsme vzali s sebou z naší malé vesnice. Počasí přeje a nám se tu moc líbí,“ podotkl Jos Dobbelstein, kapelník orchestru St. Gertruid.

Festival dechových orchestrů rozezněl Zlín (zdroj: ČT24)

Přehlídka potrvá do nedělního podvečera a slyšet bude nejen v krajském městě. „Tradičně hlavní pódium je tady na náměstí před radnicí, kde se budou odehrávat hlavní programy. Jinak se festival rozšiřuje ještě do Vizovic, do Luhačovic, do Fryštáku i zoologické zahrady na Lešné,“ doplnil Ivan Šoukal.

Divácky nejatraktivnější část programu se odehraje mezi sobotní desátou a jedenáctou hodinou dopolední. Policie zastaví dopravu a průvod festivalových hostů projde centrem Zlína.