Holešovská zóna hlásí miliardovou investici

Holešov - Zatím největší úspěch v lovu investorů ohlásila Strategická průmyslová zóna v Holešově na Kroměřížsku. V pořadí pátým investorem by se měla stát pneumatikárna Mitas, která by měla do zóny přesunout kompletní výrobu zemědělských pneumatik.

Nová továrna se začne stavět na 6,5 hektarech zóny na konci roku 2011, hotová by měla být o tři roky později. V novém závodu Mitasu by mělo pracovat 500 až 550 zaměstnanců. To je suverénně největší investor, který zatím ohlásil svůj vstup do státem podporované zóny. Všichni předešlí investoři byli několikanásobně menší a většinou budou ve svých továrnách zaměstnávat kolem stovky lidí.

„Je to důkaz toho, že průmyslová zóna Holešov je pro investory atraktivní. Nabízí totiž nejen dobře technicky připravené území, ale také dobrou dopravní dostupnost, zázemí s kvalifikovanou pracovní sílou a průmyslovou tradicí,“ poznamenal náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS). Příchod většího investora také zapadá do koncepce obsazování zóny. „Usilujeme o to, aby zóna byla obsazena diverzifikovaně. A to, jak co do velikosti investorů, tak i oborů jejich působnosti. Současný vývoj ukazuje, že se nám to daří,“ dodal Lukáš.

Komplikace s dopravou

Miliardovou investici by zatím nemělo ohrozit ani rozhodnutí ministra dopravy Bárty o zastavení stavby rychlostní silnice R49 z Hulína směrem na Fryšták, která měla vést právě kolem průmyslové zóny v Holešově. „Záměr pozdržet výstavbu důležité dopravní infrastruktury ve Zlínském kraji se nás dotýká. Doufáme, že se situace vyřeší do doby realizace naší investice. Přístup na pozemky je už nyní zajištěn po komunikacích vedoucích mimo obydlené území. Jedná se o 6,5 km kvalitních a nedávno opravených silnic," řekl dnes České televizi mluvčí společnosti Mitas Jan Šebek.

Holešovská továrna by měla být další pobočkou společnosti Mitas. Ta zatím vyrábí pneumatiky pro zemědělské a stavební stroje, vysokozdvižné vozíky a sportovní motocykly ve svých závodech ve Zlíně, Otrokovicích, Praze a v srbském městě Ruma.