Jižní Morava bude mít novou krajskou radu v pátek 3. září

Brno - Sociální demokraté a lidovci dokončili schvalování koaliční smlouvy. Koaliční smlouvu dnes odpoledne schválilo krajské vedení obou stran. Mimořádná rada dnes večer svolá mimořádné zastupitelstvo na 3. září. Tam bude podle hejtmana Michala Haška definitivně ustavena koalice volbou rady kraje a dalších orgánů.

ČSSD s KDU-ČSL se domlouvaly na jihomoravské koalici od začátku června, kdy se po parlamentních volbách rozpadl svazek ČSSD s ODS. Občanští demokraté z krajské koalice vystoupili kvůli nesouhlasu s tím, že Hašek kumuluje funkce. Stal se i poslancem a obě funkce si ponechal.

Prioritou nové krajské koalice bude podle staršího Haškova vyjádření například udržení rozvoje kraje v době hospodářské krize, udržení rozsahu a kvality veřejných služeb v oblasti zdravotnictví, sociální péče, dopravy či školství. Podle dohody sociální demokraté dostanou šest křesel, lidovci jich budou mít pět.

Hejtman Michal Hašek po jednání Krajského výkonného výboru ČSSD (zdroj: ČT24)

Sociální demokraté vyhráli na jižní Moravě krajské volby se ziskem 26 mandátů, lidovci jich dostali 18. Do zastupitelstva se dostali ještě občanští demokraté s 11 místy a komunisté s deseti křesly. Hejtmanem je od voleb Hašek, zůstane jím i v nové koalici. Lidovce budou ve funkci náměstků hejtmana zastupovat - bývalý hejtman Stanislav Juránek a exposlanec Libor Ambrozek.