Lesy na Blanensku jsou po více než dvou měsících přístupné

Blanensko- Dnešním dnem končí zákaz vstupu do Masarykova lesa. Od zítřka tak mohou turisté, cyklisté a houbaři do všech lesů na Blanensku bez omezení. Zákaz vstupu platil od poloviny června v lesích devětadvaceti obcí, kvůli vichřici z poloviny června, která vyvrátila a poničila stovky stromů. Odklízecí práce ještě pokračují, nebezpečí pádu zaklíněného kmene už ale nehrozí.

„Se správci lesů jsme se dohodli, že už nebezpečí nehrozí, a tak mohou být lesy opět zpřístupněny. Návštěvníci lesů by ale měli dbát zvýšené opatrnosti, odklízecí a těžební práce totiž stále pokračují,“ upozornil vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu v Blansku Pavel Konečný.

Čtyři z celkových devětadvaceti uzavřených katastrálních území, a to lesy v okolí Jedovnic, Bukoviny, Bukovinky a Suchdolu, byly otevřeny už 2. srpna. Zákaz vstupu, ale často cyklisté a houbaři porušovali. „Dělali jsme kontroly a objevili jsme na místech, kde neměli co dělat, hned několik zvědavců. Se všemi jsme se ale dohodli a upozornili je, že jim hrozí nebezpečí. Pokutu jsme ale žádnou neudělili,“ řekl Konečný.

NO COMMENT: Masarykův les nyní - letecké záběry (zdroj: ČT24)

Lesy v okolí Moravského krasu poničila 15. června vichřice o rychlosti až 200 km/h. Ani vzrostlé stoleté stromy jí nedokázaly odolat. Nejvíce poškozené byly školní lesy Mendelovy univerzity v Brně. Vichřice tam zničila 50 tisíc kubíků dřeva.

Z kalamity se budou lesy vzpamatovávat ještě dlouho. Lesníci už teď vědí, že obrovské paseky vykácené ničivou vichřicí budou zalesňovat ještě na jaře příštího roku.