Poliklinika v Zahradníkově ulici připomíná skanzen. Peníze na nové vybavení chybí

Brno - Město, jako zřizovatel, radikálně mění svou strategii, co s brněnskou poliklinikou v Zahradníkově ulici. Nové vedení, které v dubnu město dosadilo, totiž odhalilo zásadní problémy. Finanční i technické zabezpečení je ještě horší, než se předpokládalo. Plán privatizovat jednotlivé ambulance by tak v tuto chvíli byl prý spíše likvidační.

Více než osmdesát let chodí Brňané se svými problémy za lékaři v Zahradníkově ulici. A za poslední desetiletí tu zdá se usnul čas. Zdravotnické vybavení připomíná spíše skanzen, některé přístroje fungují z posledních sil, navíc chybí provozní peníze.

„Musela jsem udělat analýzu hospodaření, vnitřní zadluženost polikliniky je velká. Nejsou finanční prostředky na obnovení vybavení ani modernizaci,“ posteskla si stávající ředitelka Rut Svobodová.

Od nevyhovujícího technického zázemí až po zoufalý stav financí – v takovém stavu nechala podle města polikliniku bývalá ředitelka. Podle ní ale město nemocniční zařízení dlouhodobě zanedbávalo. Novou ředitelku dosadili radní právě s nadějí, že polikliniku postaví na nohy. Rut Svobodová má navíc zkušenosti s vedením podobného zařízení. Devět let řídí také Dětskou polikliniku Bílý dům.

Původní plán – zprivatizovat ambulance – teď sám strůjce nápadu brzdí. „Musíme nejdříve zracionalizovat provoz. Podívat se, proč jsou ambulance ztrátové a nejsou schopny si vůbec vydělat na svůj chod. Teprve po té můžeme uvažovat o privatizaci. Nevěděli jsme, jak kritický ten stav je, protože s bývalým vedením jsem vůbec nebyl schopný komunikovat,“ řekl náměstek primátora Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). „Já zastávám názor, že polikliniky musí být soběstačné. Není možné, abychom zatěžovali rozpočet města. Samozřejmě poliklinika si nemůže opravit rekonstrukci budovy, ale provoz si musí zajistit, ze svých vlastních prostředků,“ uvedla Rut Svobodová.

Jako první krok teď přesto Magistrát města Brna plánuje vybavit ambulance počítači. V příštím roce by se pak měla začít rekonstruovat budova. Až po těchto, podle města nezbytných krocích, budou ambulance nabídnuty k privatizaci.