Ve Zlíně startuje jubilejní čtyřicátá „barumka“

Zlín - Zlínsko obsadí davy milovníků rychlých kol a silných motorů. Barum Czech Rallye Zlín slaví kulatiny. Patří k nejvýznamnějším automobilovým soutěžím u nás i v Evropě. Její 40. ročník začíná právě dnes.

Podle odhadu pořadatelů by motoristický svátek mohl přilákat až čtvrt miliónu diváků. Hoteliéři na Zlínsku si mnou ruce. Už před půl rokem věděli, že budou mít plno. Nápor očekávají i provozovatelé restaurací.

Do Zlína dorazili největší favorité soutěže - Kopecký, Loix, Meeke, Hänninen a Bouffier. Ve startovním poli se představí celkem 27 vozů kategorie Super 2000, což je neoficiální světový rekord. Raritou budou závodníci z exotických zemí, poprvé v historii pojedou například Japonci a Brazilci. Definitivní podobu startovní listiny potvrdí až technická přejímka vozidel.

Okolí Zlína patří závodním vozům (zdroj: ČT24)

Již pošesté se uskuteční při Barum Czech Rally Zlín divácká Super rychlostní zkouška v ulicích Zlína a bývalém Baťově areálu. Bude znamenat velkou změnu pro řidiče, pojede se dnes ve večerních hodinách. První vůz startuje ve 20 hodin, centrum krajského města bude úplně uzavřeno přibližně do 23 hodin. Tato atraktivní části programu částečně omezí i železniční dopravu. O silničních uzavírkách informují cedule rozmístěné u dotčených úseků.

„Ekonomické škrty nám nedovolí monstrózní opatření, nicméně jsem přesvědčen, že policistů bude v ulicích dostatečné množství. Povolali jsme do služby pohotovostní a eskortní oddíl, policisty z obvodních oddělení, dopravní policisty ze všech okresů, oddíl jízdní policie i zkušené kriminalisty. Svůj díl zodpovědnosti za bezproblémový chod Barum rallye musí převzít také pořadatel, se kterým jsme v kontaktu,“ řekl ředitel Policie ČR Zlínského kraje Bedřich Koutný. Na dění má i tentokrát dohlížet policejní vrtulník. I přes úsporná opatření bude na sto dvacet policistů vyčleněných výhradně na opatření týkající se Barum Czech Rally Zlín. Už před zahájením začali dohlížet na úseky, kde si závodníci mohou najíždět trasy.

Vloni dostalo pokutu čtrnáct závodníků. Například italský jezdec projížděl obcí Spytihněv rychlostí 90 km v hodině. „Víme, že v závodních vozech se z technických důvodů velmi špatně jezdí pomalu. Nicméně musíme brát zřetel na chodce a ostatní účastníky silničního provozu, kteří nemusejí umět na rychlá a kličkující auta pohotově zareagovat. Závodníci musí mimo soutěž respektovat zákon a v tom by navíc měli jít ostatním řidičům příkladem. Ti, kteří jsou na nejvyšších stupních, od nás ještě pokutu nedostali. Jezdí předpisově,“ uzavřel policejní ředitel. V pohotovosti jsou i městští strážníci.