Brno ožilo folklorním festivalem

Brno - Už po jednadvacáté bude jihomoravská metropole žít po čtyři dny folklorem. Do Brna se dnes na mezinárodní festival sjela tisícovka tanečníků a hudebníků z různých koutů světa. Až do neděle se bude v Brně tančit a zpívat.

Brněnský folklorní festival začínal skromně - jako obyčejné setkání místních souborů. Pak začali přijíždět další nadšenci z větších vzdáleností a za 21 let se setkávání proměnilo v opravdový festival s bohatým programem a mezinárodní účastí.

Přímo v centru Brna tak až do neděle budou moci návštěvníci ochutnat něco ze zahraniční folklorní kuchyně. „Každý den jeden ze zahraničních souborů bude mít svoji hodinku na náměstí Svobody, kde předvedou ukázky ze svého vystoupení. Dnes se jako první představil soubor z Maďarska. Dále za námi přijeli Řekové, soubor ze Slovenska a z ostrova Mauritius,“ vyjmenoval letošní účastníky prezident festivalu Milan Zelinka.

Vystoupení maďarského souboru Gyenes Folkdance Ensemble (zdroj: ČT24)

Velký zahajovací koncert začne dnes v sedm hodin večer v loutkovém divadle Radost. Hlavní část festivalu se ale odehrává přímo v centru města mezi lidmi. Kromě každodenních hodinových představení si lidé mohou pochutnat na regionálních lahůdkách a celý festival vyvrcholí v sobotu dopoledne společným tancem všech souborů ve středu Brna.