Kvalita školních jídelen stoupá

Brno – Lasagne, bolognské špagety nebo špenátová polévka jako menu ve školní jídelně? Ano, školní jídelny se totiž podle odborníků kvalitou jídla přibližují restauračním zařízením. V kuchařských dovednostech dnes zápolily kuchařky z deseti základních škol na třetím ročníku soutěže školních jídelen v Brně. Zadání bylo: italská kuchyně. Soutěže se zúčastnilo 10 jídelen ze Severní i Jižní Moravy a na nejlepší jídlo se můžou těšit děti z Rožnova pod Radhoštěm.

Polévka, hlavní jídlo, salát a moučník v hodnotě 35 korun – takové podmínky dnes musely kuchařky splnit v soutěži. V běžný den jsou však pro ně podmínky ještě tvrdší a rozpočet na jedno jídlo ještě nižší. Kuchařky musí sledovat nutriční hodnotu jídel, zahrnout do jídelníčku i nepopulární suroviny jako například luštěniny a vařit podle přísných hygienických pravidel.  A nakonec je hodnotí ten nejtvrdší kritik - dítě. „Polévka by měla být lahodná a lehká, neměla by být moc sytá. A rozhodně bych pak dávala ke každému jídlu moučník a salát,“ popisuje své očekávaní dětská porotkyně Pavla Svobodová.

„Děti by strašně chtěly jíst hranolky, hamburgery a vůbec všechno, co není zrovna v souladu se zdravou výživou. Inklinují bohužel k těm méně zdravým jídlům,“ vysvětluje ředitelka soutěže a odbornice na stravování Anna Packová.

Atmosféra na soutěži školních jídelen (zdroj: ČT24)

Podle předsedy poroty a šéfkuchaře Zdeňka Hladíka však kvalita českých jídelen stoupá. „Naše jídelny jsou jedny z nejlepších na světě,“ myslí si Hladík. „Dnes by kritici, kteří si pamatují jenom jedno jídlo na výběr, koukali na to, že dnes si děti můžou vybírat, na to jak jsou potraviny čerstvé a hlavně jak chutnají,“ myslí si Hladík. Rodiče by se proto neměli obávat, že by jejich ratolesti nechutnalo nebo by si nemělo z čeho vybrat. Jídelny by pro ně měly být ta nejlepší volba.